NATO nišani Siriju

Izvor: RTS, 20.Mar.2013, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO nišani Siriju

Oružane snage NATO-a razmatraju strategiju napada na sirijski sistem vazdušne odbrane, ali intervencije će uslediti samo ako bude odobrena u Savetu bezbednosti UN, rekao američki admiral i vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis.

Članice NATO-a razmatraju mogućnost vojne intervencije u Siriji, ali do nje će doći samo ako bude odobrena rezolucijom Saveta bezbednosti UN i ako svih 28 članica vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveza budu saglasne, rekao je američki admiral i vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis.

Stavridis je Senatskom odboru za oružane snage rekao da neke članice NATO-a razmatraju strategiju napada na sirijski sistem vazdušne odbrane koja se pokazala kao uspešna 2011. godine u Libiji.

Ali svaka eventualna intervencija NATO bila bi po istoj proceduri koja je primenjena u Libiji, što znači da bi morala biti odobrena rezolucijom Saveta bezbednosti UN i morao bi postojati sporazum među članicama NATO-a, istakao je Stavridis, prenele su agencije.

"Mi razmatramo širok spektar operacija i spremni smo da se angažujemo kao i u Libiji, ako to bude zatraženo od nas", dodao je vrhovni komandant NATO-a.

NATO se do sada nije mešao u brutalni građanski rat u Siriji osim što je postavio rakete "patriot" duž turske granice kako bi sprečio eventualne vazdušne ili raketne napade na Tursku sa sirijske teritorije.

Stavridis je, takođe, rekao da se sukob u Siriji pogoršava.

"Situacija u Siriji je sve gora i gora, 70.000 poginulih, milion izbeglih iz zemlje, verovatno 2,5 miliona interno raseljenih, ne nazire se kraj surovog građanskog rata", zaključio je admiral.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.