Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO nije zakon

Uticaj zapadnog vojnog saveza na čistke u Vojsci Srbije. – Struktura VS jedan je od primera slepog kopiranja rešenja zapadne alijanse

Sistem odbrane u Srbiji poslednjih dvanaest godina u mnogo čemu je promenjen. Nije mali broj stručnjaka koji smatraju da je sistematskim reorganizacijama oružane sile značajno urušena odbrambena moć zemlje. Zapravo, učinjeni su reformski zahvati, u čijem središtu je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prilagođavanje standardima NATO-a i ,,zahtevima savremenog vremena”.

Minule decenije, mimo zvanične politike o neutralnosti zemlje, odvijao se proces približavanja alijansi, kopiranjem rešenja ustaljenim u tom političko-vojnom savezu. Nekritički usvojene norme, s vremena na vreme, štedro je demantovala praksa. Pobornici ,,brzih i temeljnih promena” lansirali su tezu da su u savremenom svetu jedino standardi NATO-a izdržali probu vremena. Tako je pronatovska organizacijsko-formacijska struktura Vojske Srbije (VS) bila alfa i omega u svakodnevnom delanju tog najvažnijeg i najsnažnijeg podsistema odbrane zemlje.

Kada je struka ukazivala da neka rešenja, u našim uslovima, nisu primenljiva, ili da neće doneti boljitak, vladajući establišment, nadređen sistemu odbrane, samouvereno i bahato, zahtevao je bespogovornu realizaciju utvrđenih odluka.

Kada bi se koji od ,,nereformski nastrojenih oficira” opirao zamislima ministara, što su na čelo odbrambenog ešelona stali posle jednog ili dva završena kursa NATO-a, ekspresno su otpravljani u penziju, čak i onda kada za okončanje radnog veka nisu bili ispunjeni zakonski uslovi. Pod legendom neophodnih reformskih zahvata, posle 2000. godine, u VS je , po svemu sudeći, obavljena najveća čistka kadrova u dosadašnjoj istoriji.

Sudovi su, u međuvremenu, nakon maratonskih procesa, presudili u korist neopravdano smenjenih oficira i naložili da se, primera radi, više generala vrati u službu. Međutim, državno-vojni vrh iz prethodne garniture vlasti ignorantski i trijumfalno se oglušivao o sudske presude.

Organizacijsko-formacijska struktura VS jedan je od primera slepog kopiranja rešenja zapadnog vojnog saveza. Jedan pukovnik makedonske vojske ispričao mi je da je, nakon osamostaljivanja BJR Makedonije, u Skoplje stigao jedan od najvećih eksperata NATO-a za izradu organizacijsko-formacijske strukture jedinica. Njegov zadatak je bio da za vojsku našeg južnog suseda sačini nove lične i materijalne formacije. Pre nego što je krenuo na obiman posao, zamolio je domaćine da mu donesu knjige formacija, kako bi stekao uvid u tadašnju organizacijsko-formacijsku strukturu te vojske. Makedonski oficiri su ga odvraćali od namere, navodeći da su važeća rešenja kopije svega onoga što je primenjivala JNA i da u tim knjigama, zapravo, i nema bog zna šta da se vidi. Gost je bio uporan u naumu, a kada su mu doneli knjige formacije pažljivo je razgledao stranice originalnih knjiga koje su nosile oznaku ,,Državna tajna – strogo poverljivo”. Dugo je zagledao, radoznalo listao stranice, razrogačenih očiju upijao ta jugoslovenska rešenja… A onda je ustao i rekao ,,Gospodo, pa ovo je bolje od onoga što NATO ima”.

To što je u našoj vojsci primenjen svojevrsni kalup NATO-a, prethodna vlast pravdala je i navodnom nasušnom potrebom da stvorimo interoperabilne snage sa savremenim vojskama sveta (NATO). Da li to znači da ćemo, rame uz rame sa ostalim vojskama sveta, pod okriljem NATO-a, učestvovati u osvajačkim pohodima, kao podrška pobunjeničkim snagama koje finansira i oprema Severnoatlantski savez? Da li nam je u bloku formiranom zarad sopstvene odbrane, a posle agresije na SRJ preraslom u agresivno-osvajačku vojnu mašineriju, namenjena uloga pešadije? Otkud uopšte ideja da odbrambeni sistem prekrojimo po ugledu na NATO? Zašto bi se unapred odbacivala rešenja koja su ustaljena u mnogim drugim vojskama sveta, poput ruske, kineske, izraelske, brazilske... Gde su naša iskustva, gde su ovdašnje specifičnosti, a gde racionalan odnos prema svemu što u svetu postoji?

Da je NATO najbolje postrojena vojna formacija na svetu, da raspolaže najnaprednijim načinima oružane i svih drugih vidova borbe, ratovi u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu ne bi toliko dugo trajali. 

NATO nije zakon! U tom savezu mnogo je šupljina, nedorečenosti, nepraktičnih rešenja, pa i promašaja.

Novi menadžment u Ministarstvu odbrane RS ima ne baš lak zadatak da utvrdi šta je u VS i drugim segmentima odbrane u skladu s našim potrebama i stremljenjima, a šta nije.

Da li je kucnuo čas da se klatno koje je isuviše otišlo u jednu stranu vrati u vertikalu? Hoće li napokon političari da konsultuju struku?

Pukovnik u penziji i bivši glavni i odgovorni urednik nedeljnika ,,Vojska”

Zvonimir Pešić

objavljeno: 11.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.