NATO nema ništa novo da sazna, a Srbija ima da čuje

Izvor: Glas javnosti, 02.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO nema ništa novo da sazna, a Srbija ima da čuje

BRISEL/BEOGRAD - Srbija je juče u Briselu potpisala bezbednosni sporazum sa NATO o razmeni informacija.

Dokument, koji su u sedištu Alijanse potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, predviđa da će svaka potpisnica štititi i čuvati informacije i materijal koji pripadaju drugoj strani. Sporazum je tipski, do sada ga je potpisalo više od 90 država i međunarodnih organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a odluku o tome donela je Vlada Srbije još u julu ove godine. Na snagu stupa odmah.

Potpisivanjem tog dokumenta ispunjen je preduslov za puno učešće Srbije u Partnerstvo za mir (PZM), a Srbiji će biti omogućeno da se koristi svim potencijalima i kapacitetima u okviru tog NATO programa.

Koliko je potpisani sporazum koristan Srbiji, a koliko NATO? Da li će, recimo, onaj ko nas je bombardovao 1999. svojim sadašnjim „partnerima“ iskreno dostavljati iole značajnije informacije? Da li bi, recimo, NATO obavestio Srbiju da se na delu njene teritorije - Kosovu i Metohiji, baš pred očima nekoliko hiljada pripadnika Alijanse, nastavlja masovno naoružavanje Šiptara? I na kraju, šta to Srbija može da saopšti Alijansi što ona već ne zna?

- Odugovlačenje potpisivanja sporazuma, nažalost, nije donelo ništa dobro Srbiji, a ni PZM-u - rekao je Šutanovac i dodao da su zbog nepostojanja sporazuma, predstavnici Srbije morali da napuštaju pojedine sastanke PZM-a, kada se govorilo o određenim informacijama za koje nisu bili ovlašćeni da ih čuju.

NE PRAVITE BEZBEDNJAKE KOSOVA!

Šutanovac je stavio ozbiljne zamerke NATO i Kforu da na Kosovu rade suprotno Rezoluciji 1244 i zajedničkim interesima. - Na političkom nivou odnosi VS i NATO nisu zadovoljavajući jer smatramo da Kfor nije trebalo da formira kosovske bezbednosne snage - istakao je on tokom susreta sa ambasadorima članica NATO i dodao da na Kosovu treba formirati snage za borbu protiv organizovanog kriminala sa transnacionalnom notom, a kasnije, bude li potrebno, prave bilo koje bezbednosne snage.

DSS: NEOZBILJNOST DRŽAVE

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kritikovao je potpisivanje Sporazum pre usvajanja zakona o zaštiti poverljivih informacija, rečima da je država „neozbiljna“. - Ambasador SAD u NATO rekao je da je za njih veoma važno da Kosovo što pre bude član NATO. Najmanje što bi ozbiljna država mogla da učini jeste da odloži potpisivanje sporazuma i tako pokaže da ne odustaje od borbe za očuvanje svojih interesa - rekao je on.

NEUTRALNOST

Ministar je istakao i da je za Srbiju sada EU prioritet, ali da je činjenica da su odnosi sa NATO u lošijem stanju nego što su to imale zemlje u okruženju, zbog 1999. - Ne mislim da naša trenutna neutralnost može da koči odnose sa NATO - rekao je on.

- Ovde nije reč o tome koliko je sporazum koristan jer je praktično definisan kada smo aplicirali za prijem u PZM - kaže Radić.

A predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju general Ninoslav Krstić ističe da je potpisivanje sporazuma dobra stvar za Srbiju i da joj obezbeđuje da više sazna o sopstvenom prostoru i okruženju. On je saglasan da, s druge strane, naša država malo toga može da ponudi NATO, jer on već sve zna o nama. Najvažnije je, napominje, obezbeđivanje tajnosti i zaštita informacija koje primamo i šaljemo, kao i njihovo korišćenje na pravi način.

- Verujem da će NATO biti iskren, ali je sigurno da će nam u početku slati probne informacije. Ako se prema njima budemo odnosili nebezbedno, jasno je da će biti nepoverljivi - rekao je Krstić za Glas.

Koja ponizenja Srbija dozivljava sa ovakvim politicarima kao sto su Sutanovac i ostala bratija iz DS.

Sageli su se do crne zemlje od koje nema dalje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.