NATO ne da garancije Rusiji da neće primiti Ukrajinu

Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ne da garancije Rusiji da neće primiti Ukrajinu

BRISEL – NATO neće dati garancije Rusiji da Ukrajina neće biti primljena u članstvo Alijanse, poručio je danas generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenberg.

„Takve garancije predstavljale bi kršenje naših osnovnih principa”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, osvrćući se na zahtev Rusije da NATO pruži „stopostotne garancije” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Ukrajina neće pristupiti paktu.

Generalni sekretar je ukazao da politika „otvorenih vrata” ostaje na snazi, da svaka zemlja ima prava da sama bira s kim će sklapati vojna savezništva i da nijedna zemlja van NATO nema pravo veta na odluke o proširenju.

„Ukrajina se ranije opredelila da vodi neutralnu politiku, ali ako tu odluku promeni i izrazi želju da uđe u NATO, mi ćemo to poštovati”, rekao je on i dodao da će Ukrajina pre toga morati da ispuni tehničke i političke uslove za prijem.

Stoltenberg je optužio Rusiju za narušavanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine kroz vojnu pomoć i obuku proruskih snaga u Donjecku i Lugansku, kao i za „zveckanje oružjem” u blizini granica NATO.

Generalni seretar je najavio da će NATO nastaviti da jača vojno prisustvo na istočnim granicama, što će biti tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, gde će sem toga biti reči o formiranju nove jedinice za brzo delovanje koja će biti „udarna pesnica” Alijanse.

Tanjug

objavljeno: 01.11.2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.