NATO najavio odgovor na razmeštanje ruskih „Iskandera“

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2020, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO najavio odgovor na razmeštanje ruskih „Iskandera“

Severnoatlantski savez namerava da ove godine odreaguje na raspoređivanje ruskih sistema „Iskander M“, koji su izazvali spor zbog rakete tipa 9M729, prenosi nemačka televizija „N-TV“ pozivajući se na generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
„Što se tiče ruskog sistema SSC-8 (NATO-ova klasifikacija rakete 9M729), radićemo na sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, konvencionalnom oružju, povećanju borbene gotovosti i produženju vremena za upozoravanje“, rekao je Stoltenberg, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, ministri odbrane zemalja NATO-a već su dogovorili odgovarajuće mere. Stoltenberg je rekao da je razvoj rakete 9M729 „deo ruske strategije za intenzivno ulaganje u savremene potencijale, uključujući savremeno nuklearno oružje“. Prema njegovim rečima, NATO namerava da na to srazmerno odreaguje odbrambenim merama. Istovremeno, on je naglasio da NATO neće postavljati nove rakete kopnenog baziranja sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi i nastoji da ojača kontrolu naoružanja. SAD i NATO smatraju da raketa 9M729 narušava Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jer navodno ima domet više od 500 kilometara, što je bio povod da se SAD povuku iz ovog ključnog međunarodnog sporazuma. Moskva je više puta odbacivala sumnje Vašingtona i isticala da su žalbe na 9M729 postale samo izgovor za povlačenje iz sporazuma, a razlog je bila težnja da se sopstvene rakete srednjeg dometa postave blizu granica Kine. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su SAD donele odluku da izađu iz sporazuma nekoliko godina pre nego što su objavile svoje optužbe o raketi 9M729.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.