NATO kurs u Somboru

Izvor: Mondo, 14.Sep.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO kurs u Somboru

Pripadnici Vojske Srbije su danas u Somboru završili višednevnu vojnu vežbu tokom koje su predstavnici NATO i partnerskih država, prvi put ocenjivali njihovu usklađenost prilikom učešća u mirovnim misijama UN i EU sa stranim armijama.

Po završetku vežbe "Štit 2012", šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ornelo Baron izrazio je zadovoljstvo vežbom i profesionalnošću "koju su prikazali ne samo pripadnici ocenjivanih jedinica Vojske Srbije", nego i onih jedinica koje su ih logistički podržavale.

"Evaluatori iz NATO i partnerskih zemalja, njih 26 učestvovali su od 5. do 14. septembra u ocenjivanju interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije predviđenih za učešće u mirovnim misijama UN i EU", saopštila je NATO vojna kancelarija za vezu.

U vojnoj vežbi “Štit 02”, održanoj u kasarni "Aerdorom" u Somboru, učestvovalo je više od 250 pripadnika pešadije, vojne policije i jedinica za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO), "koji su simulirali operaciju na engleskom jeziku, koristeći taktičke procedure NATO i savremene uređaje".

U okviru "NATO koncepta operativnih sposobnosti”srpske oružane snage je po prvi put ocenjivala grupa sastavljena od evaluatora Vojske Srbije i partnerskih zemalja, navodi se u saopštenju.

Program je osmišljen "da unapredi interoperabilnost srpskih jedinica i da ih sertifikuje za učešće u međunarodnim misijama u skladu sa NATO standardima", dodaje se u saopštenju.

Interoperabilnost vojske jedne države predstavlja sposobnost njenih pripadnika da kada se nađu u realnoj situaciji na terenu, poput reagovanja u mirovnoj misiji, da zajednički deluju u akcijama sa predstavnicima drugih vojski.

Tokom te vežbe, pripadnici Vojske Srbije, kao i oficiri iz 16 stranih država su pohađali i kurs namenjen pripremi i zajedničkom delovanju jedinica za učesće u multinacionalnim operacijama.

Uz deset pripadnika Vojske Srbije, na kursu se obučavalo 26 pripadnika oružnih snaga iz Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, BiH, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Jordana, Kazahstana, Nemačke, Crne Gore, SAD, Francuske, Finske, Ukrajine i Švedske.

Direktor kursa je načelnik koncepta operativnih sposobnosti - evaluacije i izveštavanja iz Evropske komande NATO (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) potpukovnik Morten Mo.

Kurs se realizuje u okviru vežbe na terenu ''Štit 02'' deklarisanih jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, objavljeno je 10. septembra na internet stranici Vojske Srbije.

(Tanjug, foto:Fonet)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Završena vojna vežba u Somboru

Izvor: 025info.rs, 15.Sep.2012, 09:40

Pripadnici Vojske Srbije su u Somboru završili višednevnu vojnu vežbu tokom koje su predstavnici NATO i partnerskih država, prvi put ocenjivali njihovu usklađenost prilikom učešća u mirovnim misijama UN i EU sa stranim armij

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.