NATO krši obećanje? Daleko su od cilja

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 19:19

NATO krši obećanje? Daleko su od cilja

Iako su se članice NATO-a obavezale da će u roku od deset godina izdvajati bar dva odsto svog BDP-a za odbranu, većina od 30 zemalja daleko je od tog cilja.

Naime, samo 11 od 30 NATO zemalja će u 2023. izdvojiti obećanu sumu za odbranu, pokazao je najnoviji izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Države NATO bloka koje nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispunile cilj, čak 19 njih, će ukupno potrošiti 50 milijardi evra manje na odbranu u ovoj godini nego što to predviđa dogovor iz 2014. godine.

Nemačka će u 2023. godini potrošiti za 17,1 milijardi evra manje od planiranog izdvajanja, što predstavlja značajan manjak u zajedničkoj kasi NATO-a, napominju autori izveštaja.

Sa druge strane, Poljska će prema očekivanjima u ovoj godini za odbranu izdvojiti 16,9 milijardi evra više nego što to zahteva Severnoatlantska alijansa.

U 2014. godini postignut je dogovor o zajedničkim ulaganjima za narednih 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.