NATO kancelarija u Beogradu proslavila 10 godina

Izvor: B92, 11.Okt.2016, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO kancelarija u Beogradu proslavila 10 godina

Beograd -- NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu proslavila je 10 godina osnivanja prijemom u ambasadi Slovačke, kao kontaktne ambasade Alijanse u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije, događaju su prisustvovali zvaničnik Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, brigadni general Rajnhard Klos, ministar odbrane Zoran Đorđević, pripadnici Vojske Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, medija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nevladinog sektora.

"NATO i Srbija su prešli dug put za poslednjih 10 godina i danas razgovaramo više, vežbamo češće i učimo jedni od drugih. NATO kancelarija ostaje posvećena daljem unapređenju našeg partnerstva i podršci željenom nivou saradnje Srbije s Alijansom, poštujući vašu želju da ostanete vojno neutralni", rekao je šef NATO vojne kancelarije, brigadni general Ćezare Marineli.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Branislav Filipović istakao je da intenzitet političkog dijaloga i sveobuhvatnja saradnja svedoče o visokom nivou odnosa Srbije i NATO-a.

"Promovisaćemo i dalje našu saradnju s NATO-om u okviru proglašene politike vojne neutralnosti koja ne vodi u izolaciju ili samodovoljnost već osnažuje naše opredeljenje da budemo solidaran, odgovoran i predvidiv partner, kako u regionu, tako i u Evropi", dodao je Filipović.

Od osnivanja NATO kancelarije za vezu krajem 2006. godine, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvovali su u više od 1.400 aktivnosti s NATO-om, uključujući obuke, vojne vežbe i posete.

Tokom poslednje dve godine Alijansa i Srbija zajedno rade na sprovođenju prvog Individualnog akcionog plana partnerstva u prioritetnim oblastima poput političkog dijaloga, vojne i naučne saradnje, kao i javne diplomatije, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO slavio u Beogradu (FOTO)

Izvor: Mondo, 11.Okt.2016

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu proslavila je 10 godina od osnivanja prijemom koji je večeras održan u ambasadi Slovačke, kao kontaktne ambasade Alijanse u Srbiji...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Kako se navodi u saopštenju kancelarije, događaju su prisustvovali zvaničnik Komande...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.