NATO jedino rešenje za Balkan?

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO jedino rešenje za Balkan?

- Osnivanje vojnog saveza između bivših jugoslovenskih republika, ali i ostalih balkanskih zemalja, koji bi imao za cilj da smanji sada već vidljive tenzije na ovim prostorima, nema temelj i nije izvodljivo, smatraju sagovornici Danasa - Dragan Šutanovac, Aleksandar Radić i Miroslav Lazanski.

Beograd  Prema njihovim rečima, iako ideja nije loša, sve zemlje u okruženju su već članice ili su na putu da postanu deo NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << saveza, koji brine o stabilnosti na Balkanu. Iako Srbija zvanično tvrdi da ne želi da bude deo ovog vojnog saveza, podsećaju naši sagovornici, naša zemlja odavno sarađuje sa Alijansom.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, kaže za Danas da ideja o osnivanju vojnog saveza nije loša, "ali kao što nisu zainteresovani da imamo zajednički dan žalosti, tako niko ne bi bio zainteresovan ni za ovo". S druge strane, ukazuje on, gotovo sve zemlje u okruženju su članice NATO ili čekaju prijem, "tako da nemaju interes za nas u ovoj konstelaciji".

- Srbija je u mom mandatu potpisala sporazume o saradnji u oblasti odbrane sa svim zemljama u okruženju. Ideja je bila čvršća vojno-vojna saradnja. Ali sada su nas ponovo u prošlo vreme vratili nacionalistički "bubnjevi" - ističe Šutanovac.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, ukazuje za naš list da je NATO "taj" vojni savez, te da nema nikakvih nagoveštaja ili mogućnosti da se osnuje novi. Prema njegovim rečima, Evropska unija želi bezbednosnu predvidljivost na Balkanu, a članstvo u NATO je ozbiljan nivo saradnje.

- Strateško opredeljenje svih balkanskih zemalja je članstvo u EU, a bezbednosna stabilnost je prateća tema koja ne može da se odvoji od procesa evropskih integracija. Sve zemlje koje su ušle u Uniju - Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Bugarska, Rumunija - članice su NATO. Takođe, kandidati za članstvo u EU, Crna Gora i Makedonija čekaju prijem u Severnoatlantski savez, a i Albanija je već članica. Dakle, nema temelja da se osnuje novi vojni savez - objašnjava naš sagovornik.

Što se naše države tiče, dodaje, Srbija možda zvanično ne želi da postane članica, ali već sarađuje sa NATO alijansom. Inače, Radić smatra da ne postoji način da se bivše jugoslovenske republike ponovo povežu, "jer nismo završili sa krizom iz devedesetih".

- To je iskušenje za Zapad, a jedan od instrumenta je upravo NATO - zaključuje Radić.

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator, kaže za Danas da "nema šanse" da se osnuje vojni savez na ovim prostorima, jer su skoro sve zemlje već u NATO. Kako naglašava, neophodno je relaksirati političke odnose, jer u njima treba tražiti razloge povećanih tenzija. Prema mišljenju našeg sagovornika, potrebno je opšte pomirenje, međutim, kako kaže, skeptičan je u vezi sa tim.

- Plašim se da može doći do novog obračuna - naglašava Lazanski.

Nikolićev "balkanski savez"

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je pre nekoliko meseci u intervjuu za jedan beogradski medij predložio osnivanje "balkanskog saveza" zbog navodnih pretnji o stvaranju "Velike Albanije". On je tada izjavio da sve zapadne sagovornike godinama ubeđuje da postoji opasnost od "Velike Albanije", te da su mu svi govorili da EU to nikada neće dozvoliti. "Pitao sam ih - a šta ako Kosovo koje ste priznali i Albanija organizuju referendum o ujedinjenju? Kako biste ih sprečili?" Kao rešenje Nikolić je predložio stvaranje "balkanskog saveza" u kome bi bile Srbija, Crna Gora, Grčka i Makedonija.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.