NATO je upozoren: Spremite se za najgori scenario

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 17:51

NATO je upozoren: Spremite se za najgori scenario

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozvao je NATO da se pripremi za "najgori scenario" jer bi ta alijansa mogla biti napadnuta u narednoj deceniji.

Pistorijusov stav podstaknut je strahom da bi Donald Tramp mogao da se vrati u Belu kuću i prošlonedeljnih komentara bivšeg američkog predsednika da će "ohrabriti" Rusiju da napadne svaku zemlju koja ne plaća dovoljno Alijansi.

Kremlj je svoju punu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << invaziju na Ukrajinu predstavio kao posredni rat između Moskve i NATO-a, a predsednik Džozef Bajden je rekao da bi Vladimir Putin na kraju mogao da napadne NATO, iako je ruski predsednik to odbacio.

Pistorijus je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izneo tvrdnju da je NATO ugrožen.

On je rekao delegatima da je posvećenost članica Alijanse tome da potroše najmanje dva procenta bruto društvenog proizvoda na odbranu samo "početna tačka".

Pistorijus je takođe rekao da bi neuspeh američkog Kongresa da odobri vojnu pomoć Ukrajini mogao da naškodi bezbednosnoj saradnji, kao i američkim odbrambenim izvođačima i da oslabi Evropu.

Predsednik Džozef Bajden je za pad donjeckog grada Avdejevke u subotu okrivio zaustavljeni paket pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara.

Pistorijus je takođe izdao zlokobno upozorenje o tome šta bi Vladimir Putin mogao da uradi, ne samo u Ukrajini, već i kasnije.

"Evropa je daleko od Ajove ili Viskonsina, ali je ipak veoma blizu u smislu bezbednosne politike", rekao je on za Blumberg u intervjuu.

"Manje bezbednosti u Evropi znači manje bezbednosti za Sjedinjene Države", rekao je Pistorijus. Potom je dodao:

"Ne mogu da predvidim da li i kada može doći do napada na teritoriju NATO-a. Ali to bi moglo da se desi za pet do osam godina."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO upozoren: Spremite se za najgori scenario

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2024

BERLIN - Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozvao je NATO da se pripremi za "najgori scenario" navodeći da bi Alijansa mogla biti napadnuta u narednoj deceniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.