NATO je njima sejao smrt u Jugoslaviji; Amerika isporučuje Ukrajini zabranjenu municiju

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 18:32

NATO je njima sejao smrt u Jugoslaviji; Amerika isporučuje Ukrajini "zabranjenu municiju"

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dogovorila je isporuku kasetne municije Ukrajini, piše Njujork tajms.

"Očekuje se da će Sjedinjene Države objaviti o isporuci kasetne municije Ukrajini", rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

List napominje da su "posle meseci oklevanja, vlasti SAD, prethodno navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrinutost u vezi sa upotrebom ovog oružja i govoreći o nedostatku potrebe za njim, nedavno nagovestile promenu pozicije".

Na primer, u junu je zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu za ruska, ukrajinska i evroazijska pitanja Lora Kuper rekla američkim poslanicima da je Pentagon zaključio da bi kasetna municija bila korisna za Ukrajinu.

List podseća da je Kijev prethodno saopštio Vašingtonu da postoji potreba u ukrajinskoj vojsci za ovom municijom.

Krajem juna Si-En-En je javio, pozivajući se na informisane izvore, da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra isporuke kasetne municije Ukrajini.

Prema izvorima, konačna odluka Bele kuće po ovom pitanju očekuje se u bliskoj budućnosti.

Ako bude odobrena, municija može biti uključena u novi paket vojne pomoći Ukrajini u julu, napominju sagovornici kanala.

Podsećamo, sporazum o zabrani kasetnih bombi stupio je na snagu 1. avgusta 2010. godine, šest meseci nakon što ga je ratifikovalo 30 država. Ovu konvenciju je do sada potpisalo 115 država, a od tog broja 88 je ratifikovalo, sa daljom tendencijom rasta država koje se priključuju zabrani kasetnih bombi.

Zbog velike upotrebe kasetnih bombi sa velikim brojem civilnih žrtava i zbog velikih i nesagledivih posledica u mnogim konfliktima koje nanosi ovo nehumano oružje, bilo je nekoliko pokušaja da se zabrani korišćenje ovih bombi. U početku je bilo neuspešno zbog protivljenja velikih sila, ali je na kraju posle mnogo truda i velikog broja održanih konferencija i sastanaka povodom toga, koji su na kraju rezultovali donošenjem i usvajanjem ovog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO,   Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.