NATO je garant budućnosti Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO je garant budućnosti Srbije"

Članstvo Srbije u NATO je suštinska garancija njene evropske budućnosti, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, predstavljajući antikrizne mere LDP Nova politika-Nova ekonomija.

Nijedna istočnoevropska zemlja nije postala članica NATO, a da nije vrlo brzo postala članica EU i nijedna zemlja nije ušla u EU, a da pre toga nije bila članica NATO, napomenuo je Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i ukazao na ekonomske dobrobiti od članstva.

Jovanović je na sednici Glavnog odbora stranke istakao da 5. oktobar nije trijumf demokratskih snaga Srbije, zbog toga što su one bile neizmerno jake, već "katastrofalni epilog jedne politike u kojoj smo promenili protagoniste, ali zadržali previše kontinuiteta".

I zato, danas Srbija tako tragično podseća na period od pre 10 godina, ocenio je on.

Jovanović je ocenio i da je ključna anomalija proteklih 10 godina u politici Srbije odsustvo dijaloga unutar zemlje i dijaloga sa svetom.

LDP predlaže novu politiku za Kosovo i za EU, koja će obezbediti unutrašnju modernizaciju Srbije, promenu sistema vrednosti i članstvo Srbije u NATO i Evropskoj uniji (EU).

"Činjenica da predsednik Srbije kalkuliše, još nije znak da mi treba da rušimo Borisa Tadića, nego da pomognemo onom Tadiću koji se u Briselu dogovorio o drugačijoj kosovskoj politici, onom Tadiću, koji je omogućio ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i koji je uhapsio Radovana Karadžića", rekao je Jovanović.

To je politika LDP, jer je to interes ljudi, dodao je on i istakao da to, međutim, ne znači da LDP svoju budućnost vidi u aranžmanu sa Demokratskom strankom, već, naprotiv, da je više nego ikad taj eventualni dogovor upitan.

Jovanović je rekao da LDP ostaje pri svojoj politici prema Kosovu, koja, kako je ocenio, za proteklih pet godina nije demantovana.

"Brine nas stav države o Kosovu i neodgovorne interpretacije dogovora u Briselu, relativizovanje onoga što je tada postignuto. Opet transfer sa Brisela na Ujedinjene nacije, muljanje i podvale, koje obeležavaju politiku Srbije proteklih nedelja", rekao je Jovanović.

On je ocenio da Srbija u evropskim integracijama nastupa sa "karakterom socijalnog slučaja" i da Srbija odmah treba da sprovede unutrašnju demokratizaciju, nezavisno od odluka EU, kroz dijalog sa građanima.

Prema njegovim rečima, ulazak u NATO je najefikasniji put za pronalaženje partnera na putu u EU.

"Katastrofalno je ucenjivati Srbiju hapšenjem Mladića i blokadom SSP, ali će se to desiti, jer smo se svima popeli na glavu svojom muljavom politikom i laganjem, svako zna da Srbija funkcioniše, tako što joj se čizmom stane za vrat", ocenio je Jovanović, dodajući da o Srbiji tako osim Brisela, misle i Moskva i Vašington i Peking.

Nova ekonomija, koju predlaže LDP, podrazumeva da se država povuče iz ekonomije, odnosno "demontažu partijske državne ekonomije".

Mnogo je argumenata za to - javna preduzeća, kao najveći gubitaši, groteskni kadrovi koji ih vode, kao i svi loši efekti kriminalne privatizacije NIS, naveo je Jovanović.

U politici za mlade LDP predlaže da se smanje porezi i doprinosi za prvi posao mladih do 35 godina i olakšice za kupovinu prvog stana.

"Nikada nije bio veći procenat nezaposlenosti mladih u Srbiji, mladi su zakon, na bilbordu. A šta država čini da mlad čovek dobije posao, osim što mu nudi člansku kartu, kao preduslov", upitao je Jovanović.

Za problem penzionera, politika LDP predviđa da se pre donošenja zakona, uvede red u penzioni sistem, prvenstveno da se ustanovi tačan broj penzionera u Srbiji.

Prvo treba da se razdvoji rad od nerada, svakog lažnog invalidskog penzionera kazniti, zato što drugom uzima penziju, kao i one koji su partijskom podobnošću u penziji više nego što su proveli u radnom odnosu, rekao je Jovanović.

Za problem Sandžaka LDP, takođe krivi državu i predlaže da se omogući rad Bošnjačkog nacionalnog veća i povuče štetna odluka Ministarstva vera o veroučiteljima.

"Govori se o verskom fundamentalizmu i pretnji srpskoj državi, a sa kim su Bošnjaci u Sandžaku u sukobu, sami sa sobom, a ko je odgovoran - vlast Srbije, koja u tome vidi šansu za sebe", ocenio je Jovanović.

"Svako ko se plaši za opstanak Vlade zbog njene spremnosti da se upusti u rešavanje problema u Sandžaku može da računa na LDP. Imamo dovoljno poslanika da zaštitimo Vladu od ucene", poručio je lider LDP.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.