NATO jača vojsku na istoku, ali neće da izoluje Rusiju

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO jača vojsku na istoku, ali neće da "izoluje Rusiju"

Varšava -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je u Varšavi da su zapadni saveznici doneli odluke o pojačanom vojnom prisustvu na istočnom krilu NATO.

Osim toga, oni su odbili izolaciju Rusije ističući da je ona važan sused i igra veliku ulogu u rešavanju globalnih kriza.

"Danas smo odlučili da pojačamo vojno prisustvo na istočnom krilu NATO sa četiri bataljona po sistemu rotacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Masivni su i multinacionalni da pokažu jasno da će napad na jednog saveznika biti tretiran kao napad na ceo NATO. Kanada će biti odgovorna za bataljon u Letoniji, Nemačka u Litvaniji, Velika Britanija u Estoniji a SAD u Poljskoj. I svi drugi saveznici doprineće na razne načine. Naša pojačanja biće raspoređena počev od naredne godine", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je to primeren odgovor na poteze Rusije u Ukrajini a da će bataljoni NATO ostati raspoređeni dokle god bude potrebno, s tim da nije želeo da nagađa šta bi trebalo da se promeni da NATO te snage povuče.

"NATO ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju, ne želimo hladni rat, ne želimo trku u naoružavanju. Rusija je naš najveći sused, član Saveta bezbednosti UN i igra značajnu ulogu u svetu. Rusija ne treba i ne sme da bude izolovana. Imamo interes da se dogovorimo o podeli uloga", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO dodao je da će u sredu naredne nedelje obavestiti Rusiju o svim odlukama koje je doneo samit NATO u Varšavi.

"Jedan od razloga zašto je osnovan Savet NATO Rusija jeste da bude i za loša vremena kada eksaliraju tenzije i situacija je teška. Dijalog je veoma važan upravo sada. Mi nemamo šta da krijemo i kazaćemo im šta smo odlučili, kako bi izbegli dezinterpretacije i nesporazume", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar saopštio je takođe da su se šefovi država i vlada članica NATO dogovorili da proglase operativnim i spremnim sistem protivraketne odbrane pod komandom NATO.

"To znači da američki brodovi u Španiji, radar u Turskoj i rakete presretači u Rumuniji mogu da operišu zajedno pod komandom NATO", kazao je Stoltenberg.

NATO je takođe proglasio i sajber prostor za teren na kome se vode operacije i javljaju pretnje po bezbednost, kao i na kopnu na moru i u vazduhu.

"Saveznici su se danas dogovorili da ćemo imati moderni miks odgovora na hibridne pretnje. Moderni izazovi zahtevaju modernu reakciju", kazao je Stoltenberg.

I na jugoistočnom krilu NATO u Rumuniji i Bugarskoj biće osetnije i češće prisustvo saveznika a Stoltenberg je dodao da su vojni planeri NATO dobili zadatak da predlože kako da ;se pojača prisustvo u vazduhu i na moru na tom krilu, između ostalog i u Crnom moru i spreme te analize za sastanak ministara odbrane članica NATO u oktobru.

Zvaničnici saveznika u NATO razgovore nastavljaju večeras na svečanoj večeri koju za njih priređuje predsednik Poljske Andžej Duda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.