NATO jača istočno krilo

Izvor: B92, 29.Jun.2022, 18:38

NATO jača istočno krilo

Madrid -- Jačanje istočnog krila NATO predstavlja "fundamentalnu promenu naše odbrane i odvraćanja", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Ubuduće će u istočnim članicama saveza biti više od 300.000 vojnika u visokoj operativnoj pripravnosti.

Umesto dosadašnjih snaga za brzo reagovanje NRF, na istočnom krilu će biti novi model borbenih trupa.

U NRF je do sada bilo oko 40.000 vojnika. Nemačka će u najmanju ruku doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom velikom jedinicom, kako je već u utorak rekla ministarka odbrane Kristine Lambreht.

"Nemačka je spremna da pruži doprinos. Kao što smo već najavili, spremni smo da damo jednu diviziju, oko 15.000 vojnika. Naravno, uz materijal koji je potreban", objasnila je Lambrehtova.

Sadašnje trupe na istočnom krilu će, prema novom konceptu, da prerastu u brigade. U Litvaniji je sada, na primer, 1.600 vojnika, a brigadu po pravilu čini 3.000 do 5.000 vojnika. Nemačka je ranije najavila da želi da predvodi NATO brigadu u Litvaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.