NATO interesuje nova politika odbrane i bezbednosti Srbije

Izvor: Glas javnosti, 23.Okt.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO interesuje nova politika odbrane i bezbednosti Srbije

BEOGRAD - Članovi parlamentarne delegacije NATO u razgovorima sa srpskim parlamentarcima interesovali su se za novu politiku odbrane i bezbednosti Srbije, regionalnu saradnju i za razlike u stavovima političkih partija o pristupanju Evropskoj uniji i NATO, saopšteno je iz Odeljenja za odnose sa javnošću Narodne skupštine Srbije.

Delegacija Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za civilnu dimenziju bezbednosti i njegovog Pododbora za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO boravi u poseti Srbiji 22. i 23. oktobra.

Sa gostima su se danas sastali i razgovarali članovi Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO i predstavnici skupštinskih odbora za odbranu i bezbednost, evropske integracije, inostrane poslove, kao i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO, Italijan Vinćenco Bjanko objasnio je da je cilj razgovora upoznavanje sa prioritetima unutrašnje politike Srbije, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti, odnosima sa NATO i EU, situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i sa razvojem situacije u regionu zapadnog Balkana.

Posle izveštaja delegacije o poseti Beogradu, Odbor za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO sačiniće konačan izveštaj na temu: "Zapadni Balkan - 15 godina posle Dejtona: ostvarenja i izgledi". Ovaj izveštaj biće razmatran i usvojen na predstojećem godišnjem zasedanju PS NATO od 12. do 16. novembra u Varšavi.

Članovi Stalne delegacije Skupštine Srbije u PS NATO, Konstantin Samofalov i Vlajko Senić predočili su sagovornicima da je Srbija 2009. usvojila strategije odbrane i nacionalne bezbednosti.

Oni su objasnili da su tom strategijom definisani odbrana zemlje i doprinos Srbije svetskom miru učešćem pripadnika srpske vojske u međunarodnim mirovnim misijama. Cilj Srbije je, kako su objasnili, da se integriše u zajednički evropski i svetski politički i bezbednosni sistem.

Oni su naglasili da su Odluke Vlade i Parlamenta o povećanju prisustva u misijama EU podržale i opozicione političke partije jer to doprinosi sticanju iskustava i iskorištavanju potencijala kojima Srbija raspolaže u oblasti odbrane i bezbednosti.

Obavestili su, takođe, delegaciju PS NATO da će Srbija, nakon sprovedenih reformi, od 2011. imati isključivo profesionalnu vojsku.

Samofalov i Senić su istakli da postoji politički konsenzus o pristupanju Srbije EU, da više od 60 odsto građana podržava evropske integracije i da će usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU biti okončano 2012. godine.

Oni su gostima predočili i da su u Srbiji podeljena mišljenja u pogledu pristupanja zemlje NATO i da je Narodna skupština krajem 2007. usvojila Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije kojom je definisana njena vojna neutralnost.

Javno mnjenje je, kako su naveli, "u većini protiv tog priključenja jer su još živa sećanja o NATO agresiji na našu zemlju 1999."

U razgovoru su izneta i mišljenja da je proces evroatlantskih integracija neodvojiv i da je potrebno da se Srbija priključi NATO savezu i o tome otvori pragmatična debata.

U prilog tome je navedeno da se mora uvažiti realnost i činjenica da su sve zemlje u regionu ili pristupile, ili su na putu da postanu članice NATO, kao i da tu ideju zastupa više političkih stranaka u zemlji.

Samofalov je istakao da će Srbija nastojati da iskoristi mogućnosti koji proizlaze iz Partnerstava za mir i težiti da otvori novo poglavlje u saradnji sa NATO savezom.

Članovi skupštinskih odbora ukazali su na značajan napredak koji je Srbija ostvarila u regionalnoj saradnji, posebno sa susednim zemljama, u oblasti ekonomije, bezbednosti i drugim oblastima.

Članovi parlamentarne delegacije NATO izrazili su podršku evropskoj perspektivi Srbije kao i uverenje da će Savet Evrope već naredne nedelje, Evropskoj komisiji proslediti kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji.

Okupator hoce da mu se pridruzimo i da saljemo nase mladice kao,,Topovsku hranu,, u njegovim ,,Mirnodopskim,, izletima.Nema sta,jedinstveno i ludo.Izgleda da se mi zakopcavamo na ledjima...........kada ce izbori,ovi stvarno skrenuli politicari.Real politika,mazohista,demotiranina,evrofanatika i tako dalje nas vodi u m....................

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.