Izvor: B92, 02.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i neviđena bezbednost

Bukurešt -- Gotovo 23.000 pripadnika različitih bezbednosnih službi obezbeđuje Bukurešt tokom dvodnevnog, 20. Samita NATO.

Tri hiljade gostiju i oko 3.500 novinara iz celog sveta doputovalo je u rumunsku prestonicu, koja ih je dočekala posebno ulepšana za ovu priliku. Već na prvi pogled jasno je da su se gradske vlasti dobro potrudile da umiju grad. Kako javlja specijalni izveštač B92 Peđa Obradović, odjednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nestala prašina sa brojih gradilišta, nema pasa lutalica čiji se broj procenjuje na oko 150.000, a ni prosjaka.

Grad je okićen rumunskim i zastavama NATO, a svuda su istaknuti plakati sa logom samita.

Grad nadleću vojni i policijski helikopteri, a uniformisana policija, koja je za ovu priliku došla iz drugih gradova Rumunije, može se videti na gotovo svakom koraku.

Za Rumuniju, ovo je prilika da se prikaže u najboljem svetlu, a rumunski zvanični posebno su ponosni na činjenicu da su dobili priliku da organizuju ovakav skup, na kome se očekuje donošenje važnih odluka za budućnost alijanse.

Stanovnici Bukurešta iznenađeni su naglom promenom uobičajenog kolorita Bukurešta. Obični građani suočeni su sa različitim problemima koje donose bezbenosne mere.

"Buš, Putin u Bukureštu, samo problemi", kaže iskusni taksista dok se probija kroz gužvu na glavnom putu od bukureštanskog aerodroma do centra grada. "Nije dobro, pogledajte ovo" pokazuje rukom prema koloni koja se proteže kilometrima, pošto su otvorenim ostavljene samo zaustavne trake.

Većina glavnih gradskih bulevara u centru grada zatvorena je za saobraćaj, a oni koji su otvoreni, funkcionišu prema alternativnim planovima, pošto je na velikom broju raskrsnica izmenjen režim saobraćaja.

"Izvinjavam se građanima Bukurešta za nevolje sa kojima su suočeni zbog ovog događaja," izjavio je sinoć generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer posle sastanka sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, koji je, sa svoje strane, poručio da ako Samit opravda očekivanja, građani sigurno neće imati primedbi.

Ipak, prvi dan samita, obeležen dolaskom američkog predsednika Džordža Buša, u samom gradu protiče uz manje problema nego što se očekivalo. Na ulicama u centru Bukurešta koje su otvorene za saobraćaj, nema velikih gužvi. Sudeći po tome, izgleda da je uspeo apel gradskih vlasti koje su poručile građanima da bez potrebe do petka ne izlaze iz svojih stanova, kao i mini odmor, koji je dobila većina državnih službenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.