NATO i EU zabrinuti zbog sve većih tenzija u BiH

Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i EU zabrinuti zbog sve većih tenzija u BiH

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozvali su političare u Bosni i Hercegovini da okončaju nacionalističku retoriku i fokusiraju se na reforme koje će omogućiti zemlji da nastavi ka evroatlantskoj integraciji.

28/10/2008

(Rojters, AP, AFP, Sinhua, NATO - 27/10/08; Fena >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << - 26/10/08)

Lideri NATO-a i EU izrazili su u ponedeljak (27. oktobra) zabrinutost u pogledu oštre retorike koja potpaljuje političku klimu u Bosni i Hercegovini (BiH), pozivajući političare zemlje da se umesto toga fokusiraju na stabilizovanje zemlje.

"Svakako postoji zabrinutost oko političke retorike koju čujemo", rekao je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer na konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Govoreći posle sastanka Severnoatlantskog saveta sa Političko-bezbednosnim komitetom EU u sedištu NATO-a u Briselu, on je rekao da je situacija u BiH bila na dnevnom redu konferencije.

De Hop Shefer je izjavio novinarima da će uskoro poslati u Sarajevo svog zamenika Klaudija Bisonjera.

Tenzije u toj balkanskoj zemlji u porastu su od opštih izbora u oktobru 2006. i dolaska na vlast dvojice uticajnih političara sa suprotstavljenim vizijama.

Dejtonski mirovni sporazum podelio je zemlju na dva prilično autonomna entiteta -- Federaciju BiH koju dele Bošnjaci i Hrvati i Republiku Srpsku (RS) koju vode Srbi -- pod slabom centralnom vladom.

Zalažući se za centralizovaniju državu, Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH i bošnjački član tročlanog predsedništva zemlje od 2006. godine, vrši pritisak za ukidanje RS.

Međutim, pod vođstvom premijera RS Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bosanski Srbi prete raspisivanjem referenduma o nezavisnosti ukoliko BiH pokuša da promeni trenutni status RS ili da je potpuno ukine.

Ponavljajući de Hop Sheferove reči, Solana je takođe izrazio zabrinutost zbog rata rečima u BiH, upozoravajući da bi time mogli da se ugroze izgledi zemlje za evroatlantsku integraciju.

Takva "retorika ne može da doprinese cilju da se Bosna i Hercegovina više angažuje sa Evropskom unijom, pa samim tim i sa evroatlantskim institucijama preko NATO-a", rekao je Solana. "Želim da uputim tu jasnu poruku liderima da je neophodno da nastave da rade zajedno... to će biti jedini način da se pridruže instituciji kojoj tvrde da žele da pristupe."

BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU u junu, preduzevši svoj prvi veliki korak na putu ka konačnom članstvu u 27-članom bloku.

Predstavnički dom parlamenta BiH prošle nedelje je odobrio ratifikaciju SSP.

Pozdravljajući tu odluku, visoki predstavnik Miroslav Lajčak pozvao je Dom naroda i Predsedništvo BiH da što pre finalizuju proces ratifikacije.

"Integracija BiH u evroatlantske strukture pruža stabilnost, prosperitet i garanciju bezbednosti za sve građane", rekao je on u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Evropska komisija će sledeće nedelje objaviti svoj godišnji izveštaj o napretku BiH u pridruživanju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.