NATO članice okružuju Srbiju

Izvor: Blic, 21.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO članice okružuju Srbiju

Ukoliko Hrvatska, Makedonija i Albanija dobiju status članica NATO, u aprilu na samitu u Bukureštu, Srbija ostaje usamljena, po sopstvenom izboru, kao vojno neutralna, u okruženju prvih suseda članica NATO. U slučaju vojnog napada, Srbija je bez saveznika. Sve njene susede, štitiće NATO.

Srbija je zamrzla sve evroatlantske integracije, dok je istovremeno, ma kako to bolno i ironično bilo, bezbednost Srba na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovu, gde srpske vojne i policijske snage ne mogu da uđu, pod ingerencijom NATO.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da će politička elita uskoro morati da suočava stavove javnosti sa realnošću političke mape Evrope, sa činjenicom da je ona postala veliko dvorište NATO, a Srbija u njemu usamljena. On ocenjuje da će srpski političari morati da sagledaju šta, nakon propuštenih prilika, uopšte mogu da učine da stabilizuju bezbednosnu situaciju i da konačno postave pitanje srpskoj javnosti kakvu poziciju država želi za sebe u bezbednosnoj arhitekuri kontinenta.

- Politička elita zna da je sasvim izvesno da će Albanija postati članica NATO. A Srbija još nije u mogućnosti da sagleda budućnost, u kojoj nas očekuju velika iskušenja u Raškoj oblasti, u Republici Srpskoj... Nema odgovora na pitanje na koji način treba uspostaviti bezbednosnu strukturu za srpski narod u budućnosti, kao što realno nije sagledana ni činjenica, ma koliko bolna i ironična bila, da srpske vojne i policijske snage ne mogu da pruže pomoć Srbima na Kosovu, da je garant njihove bezbednosti upravo NATO - kaže Radić.

- Srbija neće moći da računa na kolektivnu vojnu zaštitu na koju će kao članice NATO, moći da računaju gotovo svi naši susedi - kaže Milorad Timotić, potpredsednik Centra za civilno-vojne odnose.

On naglašava da se eventualna NATO prekompozicija na Balkanu neće direktno odraziti na odnose Srbije sa svojim susedima, ali da ona, u slučaju vojnog ugrožavanja, kao vojno neutralna, ne bi imala niti jednog saveznika.

- Pomoć njenih suseda u tom slučaju je isključena - kaže Timotić.

On ističe da se opšta geopolitička situacija u Evropi izmenila i da je izuzetno bitan činilac odbrane kolektivna, a ne individualna odbrana zemlje.

U kakvoj su prednosti naši susedi? Naši sagovornici podsećaju na povelju NATO koja kaže da se svaki napad na jednu članicu NATO smatra direktnim napadom na NATO, te se na taj način njene članice simbolički sklanjanju pod bezbednosni kišobran najjače sile sveta. One dobijaju garancije kolektivnog vojno-političkog saveza za svoju bezbednost, a ugovor obavezuje sve članice NATO da će ih braniti u slučaju njihovog vojnog ugrožavanja.

- To je praktična i opipljiva korist - kažu naši sagovornici i zaključuju da smo propustili priliku za dugoročno planiranje mesta Srbije u poretku Evrope, te da su racionalna rešenja izostala pod pritiskom emocija.

Što se tiče Albanije, najproblematičnijeg srpskog suseda, od kojeg je deli Kosovo, nema sumnje da će ona pasti pod kapu NATO, možda već na samitu NATO, koji se održava od 2. do 4. aprila u Bukureštu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.