NATO će pojačati vazdušnu odbranu Turske

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO će pojačati vazdušnu odbranu Turske"

Brisel -- NATO je odlučio da nastavi sa rasporedivanjem baterija raketa "patriot" kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske, izjavio je sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Krajem prošle godine smo usaglasili mere bezbednosti za Tursku - sa izviđačkim avionima 'avaks', vazdušnim patrolama, pojačanim pomorskim prisustvom u Sredozemnom i Crnom moru", rekao je Stoltenberg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sastanku ministara odbrane NATO-a, a prenosi Tass.

Do povećanog raspoređivanja vazduhoplovnih i pomorskih snaga NATO-a u Turskoj dolazi u trenutku kada su naglo pogoršani odnosi između Moskve i Ankara nakon što je Turska oborila ruski lovački avion Su-24 u Siriji pošto je, kako tvrdi, ušao u turski vazdušni prostor, podseća ruska agencija. naveo je AP.

Baterije raketa "patriot" raspoređene su u Turskoj 2012. posle nekoliko incidenata u kojima je turska teritorija granatirana sa tla susedne Sirije.

Stoltenberg je danas na sastanku u Briselu najavio i pojačanje prisustva Alijanse u istočnoj Evropi kako bi se odvratila Rusija, prenosi AP.

On je rekao da će takvo pojačanje, koje bi moglo da obuhvati povećanje zaliha vojne opreme i novu infrastrukturu, poslati "jasan sgnal" da je Alijansa spremna i sposobna da odbrani svaku od svojih država članica.

Očekuje se da će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati o tome šta njihove zemlje mogu da učine nakon što je administracija predsednika SAD Baraka Obame objavila nameru da učetvorostruči rashode kad je reč o merama u cilju veće sigurnosti država članica NATO-a koje su zabrinute zbog Rusije.

Posle zahteva koje su uputile Nemačka i Turska, ministri će razgovarati i o tome šta NATO može da uradi da pomogne u usporavanju priliva migranata u Evropu morskim putem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.