NATO bombardovao civile

Izvor: S media, 02.Sep.2010, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO bombardovao civile

Avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je da su u vazdušnom napadu, koji je NATO danas izveo na konvoj vozila na severu zemlje, poginuli civili, a ne pobunjenici, kako je saopštila Severnoatlantska alijansa.

NATO je objavio da je u bombardovanju jednog konvoja vozila u distriktu Rustak u provinciji Takhar na severu Avganistana ubijeno ili ranjeno 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pobunjenika, medju kojima jedan komandant talibana i lokalni vodja pobunjeničke grupe Islamski pokret Uzbekistana, koja je saveznik talibana.

Medjutim Karzai, koji je u više navrata upozoravao da civilne žrtve ugrožavaju borbu protiv pobunjenika, objavio je saopštenje u kojem osudjuje napad i tvrdi da su žrtve aktivisti koji su učestvovali u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji se održavaju 18. septembra.

Avganistanski predsednik je kazao da je 10 aktivista ubijeno, dok su dva ranjena, naveo je AP.

Guverner Takhara Abdul Džabar Takva rekao je da je napad očigledno bio greška, zato što u konvoju kandidata Abdula Vahida Korasanija nije bilo uzbečkih terorista, stranaca, niti pripradnika Islamskog pokreta Uzbekistana.

"U ovoj oblasti uopšte nema talibana. Sve žrtve su radile u Korasanijevoj predizbornoj kampanji", izjavio je Takva.

Jedan portparol Severnoatlantske alijase rekao je da je NATO upoznat sa tvrdnjama da su u napadu ubijeni civili i da će sprovesti detaljnu istragu o tome.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.