NATO avioni ponovo na srpskom nebu

Izvor: Mondo, 04.Maj.2015, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO avioni ponovo na srpskom nebu

Vazdušnim prostorom Srbije nakratko su danas letela dva NATO lovca "F-16"m na putu iz Italije do Rumunije.

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Na dan kada se u Valjevu odavla pošta pilotu Milenku Pavloviću, koji je pre pre 16 godina na današnji dan poginuo braneći nebo iznad Valjeva za vreme NATO bombardovanja, srpsko plavetnilo parala su krila dva NATO lovca.

Sam na brojnijeg protivnika

Kod spomenika pilotu Pavloviću cveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su položili predstavnici vojske i policije, članovi porodice, grada Valjeva i opštine Osečina, preneli su lokalni mediji. Pavlović je bio komandat 204. lovačkog puta Vojske Jugoslavije a poginuo u avionu "mig-29", u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom. Država je Pavlovića odlikovala ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici pre četiri godine dodelila orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. Pavlović, rodom iz Crniljeva, je u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a od svog zamenika tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Avioni su poleteli iz baze Aviano u Italiji, po zlu čuvenoj kao polazišta za napade na tlo SRJ 1999. godine.

Nalet nad Srbijom "snimio" je specijalizovani srpski portal Tangosix.rs

Danas su lovci su kratko bili u našem vazdušnom prostoru, a potom su sleteli u Rumuniji u blizini grada Turda.

Tabloid "Alo" podseća da se krajem 2013. na jugu Rumunije u okrugu Olt, počelo sa izgradnjom američke baze za rakete-presretače, koja je deo evropskog sistema protivraketne odbrane.

Srbija je nedavno potpisala Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) sa NATO, kojim je toj alijansi omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji.

Taj sporazum podrazumeva i potpisivanje SOFA ugovora (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok su u Srbiji i pristup vojnim objektima.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.