Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2017, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO agresor ponovo gađao civilne ciljeve

Civili ponovo na meti

BUJANOVAC - Avijacija NATO gađala je u sredu sa 16 projektila jugoistočni deo opštine Bujanovac, na jugu Srbije. Napad na područje Bujanovca trajao je od 9.20 do 10.17 sati, javili su beogradski mediji.

Detonacije su se čule i u Vranju, udaljenom oko 30 kilomatera od Bujanovca.

BEOGRAD - Snage NATO bombardovale su u noći između utorka i srede oko 22.30 skladište "Jugopetrola" kod beogradskog izletišta Ada Ciganlija. U tom napadu nije bilo povređenih.



Nakon bombardovanja, u skladištu "Jugopetrola" u Beogradu izbio je manji požar, a na nekoliko okolnih zgrada u naselju Banovo Brdo popucala su stakla. Radnička ulica, u kojoj se nalazi depo "Jugopetrola", jedno je vreme bila zatvorena za saobraćaj.

SUVA REKA - Jedan projektil NATO pao je u utorak oko 21.10 na šire područje Suve Reke.

PRIŠTINA - Avijacija NATO nastavila je u sredu dejstva po ciljevima na Kosovu i Metohiji. Nešto pre 13.00 časova, avijacija NATO sa tri projektila bombardovovala je periferiju Peći, a u isto vreme jedan agresorski projektil ispaljen je na napušteni hotel "Park" u strogom centru grada.

Sa dva projektila, takođe nešto pre 13,00 časova, raketirano je naselje Belaćevac u opštini Kosovo Polje, a deset minuta kasnije u istoj opštini sa četiri projektila gađano je naselje Pomazatin.

U 13.00 časova, sa dva projektila pogođen je atar sela Ljubižda u prizrenskoj opštini.

PRIZREN - NATO avijacija je u sredu pre podne u dva naleta napadala civilne objekte na području Prizrena.

U vremenu od 9,23 do 9,36 časova, sa sedam razornih projektila NATO avioni su raketirali selo Zagradska Hoča nadomak Prizrena, koje je nastanjeno isključivo albanskim življem.

U ponovljenom napadu u periodu od 9,55 do 10,20 časova NATO alijansa ispalila je još pet projektila u neposrednoj blizini stočne pijace na periferiji Prizrena. Pijaca je u trenutku raketiranja bila prazna, ali su civilni objekti u njenoj neposrednoj blizini pretrpeli velika razaranja.

GNjILANE - Na meti avijacije zapadne alijanse po šesti put od početka napada na Jugoslaviju, u sredu u 10,20 časova, bila je uža industrijska zona Gnjilana.

Sa tri projektila velike razorne moći pogođeni su već ranije bombardovani pogoni "Binačke Morave", "Mladosti" i "Kosmet prevoza". Tri žene su poginule, a jedan muškarac je teško ranjen u ovom bombardovanju Gnjilana.

Imena poginulih u napadu na Gnjilane

GNjILANE- Od zadobijenih povreda u bombardovanju NATO na Gnjilanu u sredu su preminuli Ademi Dževad, radnik "Binačke Morave" i tri radnice Poljoprivrednog kombinata "Mladost" Ćiprijanović Gorica, Savić Đurđa i Cvetanović Vesna.


Radnik Mitrović Sava je operisan i nalazi se na intenzivnoj nezi. Ostali su, prema izjavi dr Dragana Mihajlovića, upravnika bolnice, van životne opasnosti.

Zaštita nacionalnih interesa

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je hitna sredstva od 14,6 milijardi dolara, najvećim delom namenjenih za finansiranje rata protiv Jugoslavije. Predlog zakona o hitnim sredstvima podržalo je u utorak uveče 269 kongresmena, a protiv je glasalo 158. Podržala ga je većina u obe stranke - Republikanskoj i Demokratskoj. Očekuje se da Senat odobri Predlog zakona, a potpis predsednika države Bila Klintona više je nego siguran.  
Klinton je tražio polovinu te sume - 6,05 milijardi dolara, ali su Republikanci rekli da je potrebno više sredstava kako bi se ojačale oružane snage, tvrdeći da je njihovo slabljenje dopustio upravo predsednik države.

Da mi bog sačuva bar Miroljuba

Valjevci će i 18. maj pamtiti po žestokom napadu NATO avijacije. Agresorske letelice, kao i 2. maja, bacile su "tepih bombi" na "Krušik" i okolna naselja. Prvi put bilo je to na zapadni deo najvećeg valjevskog kolektiva, sada je stradao istočni deo. Poginula je na kućnom pragu Milka Krunić (72), iz sela Jasenice, a povređeno je najmanje 17 ljudi koji su pomoć potražili u Urgentnom centru valjevske bolnice - sedmoro teže, van životne su opasnosti, desetoro lakše.

Geleri su leteli na sve strane, najviše Valjevaca na taj način je i povređeno, dok je domaćinstvo Mileta Krunića iz Jasenice uništeno direktnim pogotkom.

- Samo što smo se sin i ja vratili iz Valjeva i seli za sto da nešto pojedemo. Čujem avione. Izađem napolje i viknem Miroljubu i Milki - bežite, pobiće nas! Nekako sam se zaklonio iza štale, sinu su geleri prebili nogu, veseloj Milki nije bilo pomoći. Sve sam pokušao, nije vredelo. Ostalo je jedino da joj tu, u avliji, zapalimo sveću. Kuće više nema, da mi bog sačuva bar Miroljuba - suznih očiju govori Mileta, dok su komšije, ni same ne verujući šta se u trenu desilo, pokušavale da se nađu pri ruci.

Krunići su, inače, od "Krušika" udaljeni dva do tri kilometra vazdušnom linijom. U bolnici, Miroljub skrhan bolom, jedva je mogao da izusti: "Majku sam izgubio, bez kuće ostao..."

Potpuno je razorena i kuća Radoslava Simeunovića u Donjoj Grabovici, u blizini proizvodnih pogona PP "Vujić". Srećom, bila je prazna, Simeunovići su se sklonili na sigurnije, kod rođaka.  Koju su sreću tek imali Đurovići, takođe iz Donje Grabovice. Slobodan i supruga mu Mirjana bili su na njivi. On kosio, ona u bašti kopala. Dok dlanom o dlan, huk aviona.

- Bacio sam se u seno, to me je spasilo. Za ženu sam mislio da je stradala jer je bila baš onde gde sam posle video krater. Kuću nisam poznao, došle komšije, vele da raspremamo.... Danas ništa ne radimo, danas slavimo što smo živi - sređuje košmarne utiske Slobodan.

U ovom delu Valjeva bombe su pale i u blizini kuće Milivoja Milinovića i Živomira Maksića. Niko nije povređen. Stradala je i Ulica 9. maja, u Novom naselju. Teže je povređena Jovanka Vujić (63). Bila je napolju, dok se snašla i potrčala ka garaži, geler je pogodio u glavu. Komšije i ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja odvezli su je u bolnicu i ona je van životne opasnosti. Među teže ozleđenima je i Slavko Simić (53) koga su lekari operisali zbog povrede nadlaktice. I njegovo zdravstveno stanje je, kako kažu lekari, stabilno. Dobro su i Vladimir Milutinović (22), Milica Maksimović (71), Petar Ninić (72), Marija Marković (15), Mila Perić (21), Radmila Nestorović (72), Ankica Lazarević (42), Draga Krunić (47), Darko Krstić (21), Miodrag Tufegdžić (36), Veselin Simić (70), Milena Ilić (47), Zlatija Đorđević (42)...

- Vozila sam biciklu kod "Krušikovog" parkinga. Posle prve detonacije ostala sam "u sedlu", bežala sam plašeći se gelera. Kada je tresnulo drugi put, pala sam sa bicikla, lakše sam ozleđena - kaže Zlatija Đorđević.

O poslednjim dejstvima NATO agresora u samom "Krušiku" svedoči generalni direktor Miladin Ćirić:

- U donjem delu fabričkog kruga potpuno je izmenjena konfiguracija terena, teško se i pešice može proći.

Za kraj ove tužne priče i podatak da je komad od najmanje dva kvadrata betona, sve sa armaturom, težak kojih stotinak kilograma, iz "Krušika" preleteo "duplu traku", zgradu Poljoprivredne škole i pao u ekonomski deo školskog dvorišta.

Korištena i arhiva Glasa javnosti



Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.