NATO ZLOČIN: Godišnjica ubistva 16 radnika RTS-a

Izvor: Mondo, 22.Apr.2017, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ZLOČIN: Godišnjica ubistva 16 radnika RTS-a

Radnicima Radio televizije Srbije (RTS) poginulim u bombardovanju 1999. godine polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u 02.06 odali su poštu porodice, kolege i prijatelji. Počast i u 14.06.

NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila, a poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Porodice, kolege i prijatelji minutom ćutanja odali su počast stradalima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << položili vence i upalili sveće kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku.

U ime porodica nastradalih Milorad Medić rekao je da su svetski moćnici i čelnici NATO odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i proglase je za medijski cilj, iako su znali da u toj zgradi svake noći ima 150 i 160 ljudi, civila koji su obavljali svoj posao.

"Ti ljudi koji su ostavljeni na milost i nemilost 'milosrdnom anđelu' (NATO operacija), nisu ni protiv koga ratovali, nisu nikoga ugrožavali, nisu imali pravo da se zaštite da odu u sklonište za vreme vazdušne opasnosti", rekao je Medić.

Pitanje "ZAŠTO?" 18 godina bez odgovora

On je dodao da su radnici RTS-a ubijeni jer nisu bili zaštićeni i o njima, osim njihovih porodica niko nije brinuo, a oni koji su to mogli i po naredbi savezne vlade imali obavezu da to urade, ništa nisu preduzeli da zaštite ljude i tehniku.

Medić je podsetio da je za zločin odgovarao samo tadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović, i dodao da tužilaštvo nije preduzelo nikakve druge radnje kako bi se utvrdilo ko je još odgovoran za stradanje radnika RTS-a.

 U 14.06 sati kod spomenika "Zašto" odata je počast polaganjem venaca i paljenjem sveća. Pored članova porodica i prijatelja poginulih, polaganju venaca prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i rukovodstvo RTS-a.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski(25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković(39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović(50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.



Izvor: youtube

--------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.