NATO UDARA NA PATRIJARHA: Skovali LUKAV PLAN, preko ovih vladika hoće da SRUŠE SRPSKU CRKVU (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2019, 06:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO UDARA NA PATRIJARHA: Skovali LUKAV PLAN, preko ovih vladika hoće da SRUŠE SRPSKU CRKVU (FOTO/VIDEO)

Centar pobune u američkim eparhijama.

Vladike iz Amerike prave crkvu unutar crkve! Grupa episkopa SPC na teritoriji SAD, predvođena vladikom zapadnoameričkim Maksimom i istočno-američkim Irinejom (Dobrijevićem), pre desetak dana formirala je poseban Episkopski savet SPC za Sjedinjene Američke Države.

Taj savet doneo je i sopstveni ustav i sva neophodna akta, ali takav organ nije dobio odobrenje da bude formiran i za delovanje od Sabora SPC, kao najvišeg crkvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tela, kao ni od patrijarha i Sinoda.

Da je reč o NATO projektu cepanja SPC i njenog sistematskog urušavanja, kao jedne od institucija u koje srpski narod ima najveće poverenje, ali i prve crkve koja je principijelno i kategorično stala na stranu Moskovske patrijaršije nakon eskalacije crkvenog problema u Ukrajini, svedoči podatak da je u formiranju pomenutog episkopskog saveta vodeću reč vodila grupa američkih advokata, uz pristanak i odobrenje episkopa Maksima, Irineja Dobrijevića i vladike srednjezapadnoameričkog Longina.

Verski analitičar Željko Injac naglašava da ovaj episkopski savet, zbog činjenice da je doneo i sopstveni i poseban ustav, sada funkcioniše kao posebna crkva u odnosu na SPC.

- Vladike Maksim i Irinej Dobrijević su ovim postupkom praktično ukinuli SPC u Americi. A to što su uradili jeste zapravo osveta patrijarhu Irineju za inicijativu da se ponovo napravi svepravoslavni sabor na kome bi se ograničilo destruktivno delovanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, koga podržava Amerika.

- Proameričke vladike Grigorije, Maksim i Amfilohije žele da smene proruski orijentisanog srpskog patrijarha i da oslabe episkopa Irineja Bačkog. Maksim je duhovno čedo penzionisanog vladike Atanasija, čija su oštra pisma upućena patrijarhu Irineju nedavno osvanula u medijima.

U pismima Atanasije neprilično i nehrišćanski napada patrijarha Irineja braneći svog učenika Maksima - komentariše analitičar.

Irinej Dobrijević je navodno uložio dva miliona dolara u svoju novu rezidenciju, dok su se Srbi molili na zgarištu crkve u Njujorku i masovno uplaćivali novac za obnovu te požarom uništene svetinje.

Sinod SPC nedavno je jednoglasno doneo odluku o razrešenju vladike zapadnoameričkog Maksima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Ova grupa vladika pokušala je da oko toga podigne uzbunu u javnosti, ali patrijarh Irinej je u jednom pismu objasnio da je odluka o Maksimovom razrešenju doneta i na majskom Saboru SPC, na kom je jedna sednica bila posvećena njemu i kada su vladike osuđivale njegovu podršku Darvinovoj teoriji i što loše utiče na studente.

- A episkop i njegovi prijatelji nisu u cilju odbrane tada rekli ni reč. Nažalost, vladika Maksim i dalje srlja krivim putem - objasnio je patrijarh u tom pismu.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.