NATO: Suprotstavićemo se Rusiji na svakom nivou

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Suprotstavićemo se Rusiji na svakom nivou

Šef vojnog resora NATO-a general Petar Pavel izjavio je da će se Alijansa suprotstaviti naporima Rusije za povećanje vojnog resora „praktično na svakom nivou“, ali nije uveren da Rusija ima „agresivne namere“ prema alijansi, saopštio je „Politiko“.

„Mi utvrđujemo pretnju zasnovanu na dve glavne komponente — mogućnost i namera. Što se tiče mogućnosti, nema sumnje da Rusija razvija svoje mogućnosti i u tradicionalnoj i u nuklearnoj sferi. Što se tiče vojnih vežbi, Rusija može prebaciti vojsku na velika rastojanja i efikasno je koristiti daleko od sopstvene teritorije“, utvrdio je Pavel.

On je izjavio da, bez obzira na to što namere Rusije nisu jasne, „porast njene vojne veštine je neosporan“", saopštava izdanje.

„Što se tiče namera, one nisu jasne, jer ne možemo tačno reći da Rusija ima agresivne namere prema NATO-u“, dodao je pavel.

On je naglasio, ali bez dokaza, „porast vojnog prisustva Rusije“, pomenuvši saopštenja o „raspoređivanju balističkih interkontinentalnih raketa koje mogu nositi nuklearno oružje u Kalinjingradu i Krimu“, dodaje izdanje.

„Vidimo široku modernizaciju čitave ruske vojske“, rekao je Pavel.

Odnosi između NATO-a i Rusije su se zaoštrili u martu 2014. godine. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio ranije da Rusija nije pretnja ni za koga, ali da neće ostaviti akcije neprimećene, potencijalno opasne za njene interese. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je saopštio da se grupa NATO-a kod granica Rusije za deset godina povećala tri puta, a kod zapadnih granica — osam puta.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.