NATO: Stanje na Kosovu krhko, ali stabilno

Izvor: Blic, Beta, 08.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Stanje na Kosovu krhko, ali stabilno

Vojni krugovi NATO smatraju da je "sveukupna situacija na Kosovu stabilna mada ima područja koja su više krhka od drugih kao što je sever Kosova", izjavio je danas predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Đampaolo di Paola.



Sažimajući zaključke zasedanja načelnika generalštabova oružanih snaga članica Atlantskog saveza i nekih partnerskih zemalja, Di Paola je podvukao uverenje da su Kfor i Euleks >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "sposobni i da održavaju dovoljno bezbedne prilike bez obzira na neka rovita područja". Admiral Di Paola je takođe preneo da "informacije koje stižu sa Kosova" kazuju da se dobro odvija proces formiranja Bezbednosnih snaga Kosova,u "čemu pomaže NATO".

Sada se, po njegovim rečima, "formira prvi ešalon Bezbednosnih snaga Kosova".

"Time smo zadovoljni i nadamo se da će te snage biti element stabilnosti", rekao je Di Paola.

Predsednik Vojnog komiteta Atlantskog saveza je ocenio i da "Euleks sve više stiče sposobnost da ostvaruje svoj zadatak podrške kosovskoj policiji i, što je suštinsko, izgradnji ustanova vladavine zakona u toj zemlji".

Admiral Di Paola je dodao da je čelnik Euleksa Iv de Kermabon danas u Briselu načelnicima generalštabova NATO i partnerskih zemalja "izrazio nadu da će se situacija povoljno razvijati".

Na pitanje da li celovitoj odluci o daljim zadacima Kfora vode saopštenja pojedinih članica NATO da bi njihove trupe na Kosovu mogle biti smanjene ili sasvim povučene, čelnik Vojnog komiteta NATO je uzvratio da se politička procena u ravni ministara može očekivati tek u junu.

"Svaka članica Atlantskog saveza je, istakao je on, suverena da donese sopstvenu odluku o učešću svojih trupa u Kforu. Ali, zasad nema političke odluke mada je vrhovni zapovednik vojnih snaga NATO izneo pod kojim bi okolnostima moglo doći do izmena u sadašnjoj misija Kfora i o tome se s vojnog stanovišta raspravlja u vojnim krugovima Atlantskog saveza", objasnio je admiral Di Paola.

U junu će ministri NATO razgovarati o tome kakav je razvog zbivanja i kakvi su uslovi nastali, i tad će se znati kakve su političke odluke, dodao je on.

Zamoljen da se osvrne na izjavu ruske Dume da su, posle proterivanja diplomata na obe strane, veze Rusije i NATO zapale u "stanje pred hladni rat", predsednik Vojnog komiteta je uzvratio da je "ubeđen u ono što je izjavio generalni sekretar NATO (Jap de Hop Shefer)".

"A to je da atlantski saveznici žale zbog toga što se odnosi s Rusijom, usled onoga što se dešava oko Gruzije, ne razvijaju onako kako bismo mi želeli".

NATO, po rečima Di Paole, želi i "instinski nastoji da razvija odnose sa Rusijom i nadamo se da će to biti slučaj".

"NATO svakako želi obnovu veza i bez sumnje ne stremi kako hladnom ratu tako ni stanju pred hladni rat". Ali, atlantski saveznici se nadaju da će i ruska strana biti tog mišljenja, zaključio je admiral Di Paola.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.