NATO: Srbija može da ima bezbednosnu saradnju i sa nama i sa Rusijom

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Srbija može da ima bezbednosnu saradnju i sa nama i sa Rusijom

"Za zemlju kao što je Srbija nije kontradiktorno ukoliko želi da ima bezbednosnu saradnju i sa Rusijom i sa NATO, to nije nulta suma iz teorije igara", izjavila je zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i izrazila nadu da i Rusija ima takav stav.

Ona je, povodom raspoloženja građana Srbije prema NATO, ponovila žaljenje zbog patnji koje je Alijansa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nanela stanovništvu 1999. godine podsetivši da je o tome govorio i generalni sekertar NATO Jens Stoltenberg.

Govoreći o svom prisustvu na inaguraciji predsednika Srbije  Aleksandara Vučića, ona je rekla da je s njim razgovarala o načinima na koje NATO i Srbija rade zajedno.

- Sve više tražimo načine kako da sarađujemo, kako da sagledamo neke veoma važne interese Srbije - rekla je Gotemiler.

Kako je ocenila, Srbija ima veoma razuman pristup spoljnoj politici i bezbednosti, u smislu da se pre svega fokusira na sopstvene interese i pokušava da radi onako kako je za zemlju korisno.

Kada je reč o zabrinutosti Amerike zbog izgradnje rusko-srpskog humanitarnog centra, Gotemiler navodi da je to  bilateralno pitanje između Srbije i Rusije, ali upozorava da svaka država koja namerava da da diplomatski status civilnoj ustanovi, treba dobro da razmisli o tome.

- Na Beogradu će biti da donese odluke po ovom pitanju - to nije do mene, bilo bi dobro da znamo o cemu se tačno radi - naglasila je zamenica generalnog sekretara NATO.

Ona je napominje da je Rusija ima dugotrajne kulturne i istorijske veze sa ovim delom sveta, a tu su i ekonomske veze, kao i bezbednosne veze Moskve sa Srbijom.

- Ja smatram da ne treba uvek da mislimo o uticaju Rusije ili NATO-a na neku zemlju kao na 'nultu sumu' - gde je nemoguće da oba igrača pobede. To je najvažnija stvar. U NATO-u kažemo da države treba da imaju mogućnost da biraju svoje bezbednosne partnere, da izaberu sa kim ce sarađivati - poručula je Gotemiler u intervjuu za N1.

Na pitanje da li  će Srbija biti više usmerena na saradnju sa NATO-om nakon priključivanja Crne Gore Alijansi, ona je izrazila nadu da će se nastaviti s unapređenjem saradnje, ali je rekla da će na Beogradu biti da donese odluke.

- Predsednik i članovi Vlade će morati da odluče šta ima više smisla za Srbiju. Iz perspektive NATO-a, smatramo da je Srbija dobar partner, ostvarujemo partnerstvo u brojnim oblastima - rekla je ona.

Komentarišući istraživanja po kojima bi 84 odsto građana, na potencijalnom referendum bilo protiv ulaska Srbije u NATO, a da je jedan od ključnih razloga za to bombardovanje 1999. godine, ona je podsetila da je Stoltenberg 2015. pomenuo žaljenje koje se oseća u sedištu NATO  zbog bola koji je nanet stanovništvu Srbije.

- Želim još jednom da iskažem žaljenje porodicama žrtava, ali smo mi tada osećali da pomažemo na veoma značajan način da se prevaziđe teška kriza u regionu. Ja samo želim da još jednom istaknem tu poruku, iako znam da je i generalni sekretar Stoltenberg isto rekao pre dve godine. Važno je da se kaže još jednom - naglasila je ona.

Ona je, međutim, rekla da je važno da se gradi saradnja Srbije i NATO i da, ako je moguće, Srbija to vidi kao svoj interes.

- NATO nikada ne ide "nogom kroz vrata", to nije nacin na koji cinimo stvari, ali ako vaša vlada to vidi kao korisno za bezbednosne zadatke, odbrambene zadatke i probleme koje vi imate, čak i u oblastima koje su veoma korisne sa srpsko stanovništvo, kao što sam pomenula vandredne situacije - poplave, požari, problem neeksplodiranih mina i bombi - ako možemo da pomognemo sa takvim problemima, onda se nadamo i da će tokom vremena ljudi, građani misliti malo drugačije o NATO - zaključila je Gotemiler.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Žalim zbog patnji koje je NATO naneo Srbiji..."

Izvor: B92, 26.Jun.2017

Za zemlju kao što je Srbija nije kontradiktorno ukoliko želi da ima bezbednosnu saradnju i sa Rusijom i sa NATO, to nije nulta suma iz teorije igara...To je izjavila zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i izrazila nadu da i Rusija ima takav stav...Ona je, povodom raspoloženja građana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.