NATO: Spremni i za nuklearni rat

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 12:22

NATO: Spremni i za nuklearni rat

NATO je započeo godišnju vežbu odbrane evropske teritorije nuklearnim oružjem.

Ova vežba trajaće do 26. oktobra, a ove godine je mesto vežbi vazdušni prostor iznad Italije, Sredozemlja i Hrvatske.

U naredne dve nedelje, počevši od ponedeljka 15. oktobra do 26. u redovnu vežbu biće uključeno 60 letelica, uključujući moderne borbene avione, izviđačke i tenkere, kao i B-52 bombardere velikog dometa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ove godine u vežbama učestvovaće 13 zemalja članica alijanse, uključujući i Nemačku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je prošle nedelje da je rat Rusije protiv Ukrajine zapravo podsetnik na važnu ulogu nuklearnog oružja.

Ova vežba, nazvana "Steadfast Noon" će pomoći da se osigura kredibilitet, efikasnost i sigurnost nuklearnog odvraćanja.

NATO takođe ističe da ova vežba nije rekacija na ruske napade na Ukrajinu, i da tokom vežbe neće biti korišćeno bojevo oružje.

Prema stručnjacima ove vežbe uključuju uvežbavanje kako da se američko nuklearno oružje bezbedno transportuje iz podzemnih magacina u avione i bezbedno montira ispod borbenih aviona. Tokom trenažnih letova avioni lete bez bombi.

NATO je prošle godine prvi put obavestio o početku vežbi . U krugovima alijanse se to opravdava činjenicom da je cilj ovih vežbi da se još jače pokaže da je NATO dobro pripremljen čak i za najgore scenarije, kao što je nuklearni rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.