NATO: Situacija dovoljno dobra

Izvor: B92, 16.Dec.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Situacija dovoljno dobra

Beograd -- Komandat južnog krila NATO-a admiral Mark Ficdžerald kaže da je procena Alijanse da je bezbednosna situacija na Kosovu zadovoljavajuća.

NATO, odnosno KFOR, počinje postepeno da se povlači sa Kosova. Od januara će na Kosovu umesto 15.000 biti 10.000 vojnika KFOR-a. Posle deset godina NATO namerava da smanji svoje prisustvo na Kosovu. Tokom januara i februara, KFOR će zatvoriti deset baza, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 28 broj baza će se smanjiti na 18.

Od Nove godine na Kosovu će biti 5.000 vojnika manje, smanjenje broja NATO vojnika na Kosovu bila je jedna od glavnih tema razgovara komandant južnog krila NATO admirala Marka Ficdžeralda i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

"Euleks i kosovska policija, imajuću u vidu kako sada rade, mogu da preuzmu neke od bezbednosnih obaveza koje je ranije imao KFOR”, smatra Ficdžerald.

"Na Kosovu sada imamo 15.000 vojnika, a već u januaru će ih biti 10.000. NATO je razmotrio bezbednosnu situaciji na Kosovu i zadovojni smo. Mislimo da je situacija dovoljno dobra da možemo da smanjimo broj vojnika”, kazao je on.

"Generalni sekretar je najavio da se dugoročno planira još značajnije smanje broja vojnika. Ipak, stalno ćemo praviti procene rizika na Kosovu i na osnovu toga donosti odluke”, naveo je Ficdžerald.

Ficdžeral je u Beogradu razgovao i sa Vladikom Teodosijem.

"Razgovali smo o bezbednosti manastira, imajući u vidu da smanjujemo broj vojnika. Njegova najveća briga je bila manastir Dečani, rekao sam mu da će tu oblast i dalje obezbeđivati KFOR”, rekao je Ficdžerald.

"Ipak, razgovarali smo i o tome da treba ramišljati šta će se dešavati kada dođe do daljeg povlačenja vojnika KFOR-a i promene međunarodnog prisustva na Kosovu”, naveo je on.

Na pitanje da li ce vojnici koji napuštaju Kosovo otići u Irak ili Avganistan, Ficdžerald kaže da ne zna tacno gde će otići, ali da to što će te trupe sada biti na raspolaganju biti korisno za druge misije.

Inače, povod Ficdžeraldove posete Beogradu bio je primopredaja dužnosti šefa kancelarije NATO-a u Beogradu između brigadnog generala Miroslava Balinta i brigadnog generala Jana Kašea iz Češke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant NATO-a kaže da je ova godina bila uspešna za Kosovo

Izvor: Southeast European Times, 16.Dec.2009

16/12/2009..PRIŠTINA, Kosovo -- Komandant Združene komande Savezničkih snaga NATO-a u Napulju američki admiral Mark Ficdžerald izjavio je u utorak (15. decembra) u Prištini da je 2009. bila uspešna godina za Kosovo. "Dve runde uspešnih izbora, bezbednost se i dalje poboljšava, a Kosovske bezbednosne...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.