NATO: Selektivno ispunjavanje obaveza Rusije prema Sporazumu o otvorenom nebu podrivalo doprinos ovog važnog sporazuma bezbednosti i stabilnosti

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021, 10:40

NATO: Selektivno ispunjavanje obaveza Rusije prema Sporazumu o otvorenom nebu podrivalo doprinos ovog važnog sporazuma bezbednosti i stabilnosti

Posle odluke Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu saveznici NATO-a ostaće posvećeni dijalogu sa Rusijom o kontroli naoružanja, izjavio je zamenik portparola Severnoatlanskog saveza Pirs Kazalet i dodao da NATO krivi Rusiju za podrivanje ovog Sporazuma.
Kazalet je dodao da je Severnoatlantski savez spreman za dijalog sa Rusijom o vojnoj transparentnosti i smanjenju rizika u okviru Saveta Rusija-NATO. „Primili smo k znanju nameru Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu. Zemlje NATO-a nastaviće bliske konsultacije o pitanjima buduće kontrole naoružanja. Takođe ostajemo otvoreni za dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO za smanjenje rizika i vojnu transparentnost“, naglasio je on. On je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država koje su 2020. svoje jednostrano istupanje iz Sporazuma opravdale optužbama na račun Rusije u vezi sa navodnim nepotpunom ispunjavanjem odredbi Sporazuma od strane Moskve. „Selektivno ispunjavanje obaveza Rusije prema Sporazumu o otvorenom nebu već neko vreme je podrivalo doprinos ovog važnog sporazuma bezbednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu. Sve članice NATO-a posvećene su efikasnoj kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja, koji su neophodan uslov za našu bezbednost“, rekao je Kazale. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. januara da Moskva započinje unutrašnje procedure za povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.