NATO SE OGLASIO Predao svoje predloge Rusiji - pozivaju na deeskalaciju situacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2022, 22:11

NATO SE OGLASIO Predao svoje predloge Rusiji - pozivaju na deeskalaciju situacije

Severoatlantska alijansa predala je u sredu ruskoj strani svoje pisane predloge o bezbednosti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Danas je NATO predao naše pisane predloge Rusiji. Mi smo to uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu.

Stoltenberg je naveo da odgovor Severnoatlantske alijanse na predloge Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o evropskoj bezbednosti uključuje Ukrajinu i situaciju oko nje i pozvao Rusiju na deeskalaciju situacije.

- NATO čvrsto veruje da napetosti i neslaganja mogu da se reše dijalogom i diplomatijom, a ne pretnjama upotrebom sile, a posebno njenom upotrebom - istakao je on.

On je takođe napomenuo da sve strane treba da „vode dijalog u konstruktivnom duhu u cilju rešavanja sukoba, uključujući i normandijski format“.

Kako je naveo, NATO predlaže Rusiji inicijative za smanjenje rizika, obnavljanje rada predstavništava – Alijanse u Rusiji i Rusije u Briselu, kao i rad na kontroli naoružanja.

- Istaći ću tri glavne oblasti u kojima možemo da napredujemo. Prva je odnos između Rusije i NATO-a. Rusija je prekinula odnose sa NATO-om, što otežava naš dijalog. Zbog toga moramo da obnovimo naša predstavništva u Moskvi i Briselu - rekao je on.

Osim toga, NATO poziva Rusiju da uspostavi direktnu liniju komunikacije i maksimalno iskoristi vojne kontakte kako bi se izbegli incidenti.

On je naveo da je Alijansa spremna da sasluša zabrinutosti Rusije i vodi dijalog sa njom o principima evropske bezbednosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.