NATO: Rusija nas provocira

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Rusija nas provocira

Zapadni lideri kritikuju vojne manevre Rusije i Belorusije, predviđene za ovu nedelju, ističući da je njihov cilj "provociranje" NATO-a i "testiranje" njegove odbrambene moći.

Moskva odbacuje ove navode, tvrdeći da su vežbe isključivo odbrambenog karaktera.

- Rusija nas testira i testira u svakoj prilici. Vidimo sve agresivniju Rusiju. Moramo da se suočimo sa tim - izjavio je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

Prema pravilima Organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), poznatim kao "Bečki dokument", države koje izvode manevre sa učešćem više od 13.000 vojnika moraju da o tome unapred obaveste druge zemlje i omoguće dolazak stranih posmatrača.

Ruski i beloruski zvaničnici tvrde da će u vežbama "Zapad 2017" od 14. do 20. septembra učestvovati oko 12.700 vojnika. Međutim, zapadni vojni zvaničnici i eksperti smatraju da će u manevrima participirati mnogo više pripadnika oružanih snaga - i do 100.000.

U Moskvi ističu da je zabrinutost Zapada neosnovana, naglašavajući da će vežbe biti defanzivnog karaktera i da ne predstavljaju pretnju po ruske susede, NATO ili Zapad.

- Ovo su najveći ruski manevri u poslednje četiri godine - sa više od 100.000 pripadnika ruskih i beloruskih oružanih snaga… na granicama NATO. Njihov cilj je da nas isprovociraju, da testiraju našu odbranu i zbog toga moramo da budemo jaki - istakao je Falon.

NATO je saopštio da će poslati tri posmatrača na vežbu "Zapad 2017", ali je u više navrata zatražio od ruskih i beloruskih vlasti da omoguće veći nadzor.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Moskvu da bude "potpuno transparentna" podsetivši u intervjuu za BBC da Rusija ima podužu istoriju "prikrivanja" broja vojnika u vežbama i "koristi praznine u međunarodnim dokumentima kako bi izbegla međunarodno nadgledanje".

- Videli smo ranije da Rusija koristi velike vojne manevre kao masku ili prethodnicu za agresivne oružane akcije protiv svojih suseda. To se desilo 2008. sa invazijom u Gruziji i aneksijom Krima 2014 - kazao je Stoltenberg.

Rusija izvodi vežbe "Zapad" svake četiri godine koje se rotiraju sa preostale tri u drugim delovima zemlje. Belorusija se graniči sa članicama NATO Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

U njenom susedstvu je i Ukrajina. Manevri će biti održani i u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja se nalazi između Poljske i Litvanije na obali Baltičkog mora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.