NATO RATOVAO PROTIV SRBA, A NE PROTIV MILOŠEVIĆA

Izvor: Kurir, 23.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO RATOVAO PROTIV SRBA, A NE PROTIV MILOŠEVIĆA

Danas je očigledno da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova deo evroatlantskog plana podele Srbije, poručio ambasador Rusije

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da NATO bombardovanje 1999. godine nije bilo rat >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << protiv Slobodana Miloševića, već rat protiv srpskog naroda koji je trasirao put separatizmu Kosova.

"Nisu slučajno tadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a danas visoki funkcioneri samoproglašenje kosovske države, javno govorili da se NATO bori na njihovoj strani. Danas je očigledno da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova deo evroatlantskog plana podele Srbije", rekao je Konuzin na skupu "Da se ne zaboravi: Kosovo i Metohija - 13 godina posle NATO agresije", održanom u Sava centru.

Konuzin je u govoru koji je pročitao na srpskom jeziku rekao da je NATO gađao prevashodno civilne objekte - mostove, železničke čvorove, elektrane, električne vodove, preduzeća i pogone za preradu nafte.

Sutra se navršava 13 godina od početka NATO bombardovanja SRJ.

"Masovno bombardovanje SRJ bilo je čin agresije protiv suverene države protivno Povelji UN i demonstracija politike sile, namenjene jačanju pretenzija na uspostavljanju hegemonije u unipolarnom svetu.

Problem Kosova i danas ostaje otvoren", rekao je Konuzin.

Konuzin je dodao da je Kosovo postalo poligon za testiranje političkog protivpravnog mešanja u stvari suverenih država uz primenu sile i da je NATO bombardovanje Libije i mešanje NATO zemalja u unutrašnje stvari Sirije, jednostrane sankcije i priprema vojnog upada u Siriju zapravo ponavljanje onoga što je pre 13 godina urađeno u SRJ.

"Izgleda da međunarodna zajednica nije uspela da izvuče odgovarajuće zaključke. Pokazalo se da teške rane od bombardovanja SRJ do danas nisu izlečene. Ljudske žrtve, od kojih većinu čine civili, nenadoknadive su, a privreda Srbije ne može da se oporavi od ogromne štete", rekao je Konuzin.

Ambasador Rusije u Srbiji je dodao da duboku zabrinutost izazivaju statistički podaci o velikom porastu onkoloških oboljenja u mestima izloženim bombardovanju osiromašenim uranom.

"Vojna akcija, koja se pravdala neophodnošću prekida humanitarne katastrofe, imala je upravo obrnute posledice. Egzodus albanskih izbeglica sa Kosova u susedne zemlje bio je iskorišćen kao izgovor za bombardovanje. Ali, još više izbeglica je napustilo pokrajinu upravo nakon početka NATO bombardovanja", naveo je Konuzin.

Konuzin je dodao da se više od 200.000 Srba, Roma i drugih koji su napustili Kosovo već posle dolaska međunarodnog vojnog kontingenta nije vratilo na svoja ognjišta, a da ih je međunarodna zajednica jednostavno zaboravila.

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović rekao je da vlast u Srbiji "vodi politiku kapitulacije" i da je krajnje vreme za reviziju politike "srljanja na zapad po svaku cenu" i uspostavljanje ravnopravnih odnosa sa zemljama koje nisu priznale Kosovo.

"Cilj zapada je da pretvori Srbiju u želatinsku masu koja će slediti njegove naloge i vlast u Srbiji je angažovana na kakvom, takvom pristanku na nezavisnost Kosova. U zvaničnom govoru nema više 'borimo se za Kosovo kao deo Srbije', nego 'borimo se za legitimne interese Srbije na Kosovu'", rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da bi neko u Srbiji "morao da odgovora" zbog postavljanja članstva u EU kao prioriteta važnijeg od celovitosti zemlje i dodao da je floskula "Evropa nema alternativu" besmislica.

Pravi odgovor Srbije Evropskoj uniji bio bi 'odlučite vi između Kosova i Srbije', jer je za EU Srbija neuporedivo važnija od Kosova, pošto bez potpune kontrole Srbije ne može dalje u pohod na istok", rekao je Jovanović.

Na skupu je govorio i bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović, a prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva za rad Negovan Stanković, bivši načelnik Generalštaba Vojske SCG Branko Krga, ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Gušev, predstavnici ambasada Irana i Kine, kao i novinari Dušan Čukić, Ljiljana Bulatović i Radisav Brajović.

Skup je su organizovali Beogradski forum ravnopravnih, SUBNOR i Klub generala i admirala Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.