NATO: Pozivnica za Ukrajinu?

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 17:40

NATO: Pozivnica za Ukrajinu?

Lideri zemalja članica NATO-a saglasili su se na samitu u Viljnusu da budućnost Ukrajine leži u Alijansi.

Ipak, nisu Kijevu uručili poziv ili naveli konkretnu vremensku odrednicu za pristupanje koje je Ukrajina tražila.

NATO je takođe uklonio zahtev da Ukrajina ispuni tzv. akcioni plan za članstvo, čime je efektivno uklonjena jedna od dve prepreke Kijeva ka putu ka članstvu, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi'', navodi se u deklaraciji koju su lideri zemalja članica Alijanse dogovorili danas, uz napomenu da su evroatlantske integracije Kijeva prevazišle potrebu za Akcionim planom za članstvo.

Iako lideri nisu precizirali uslove koje Ukrajina treba da ispuni, navedeno je da će Alijansa pomoći Kijevu da ostvari napredak u vojnoj interoperabilnosti, kao i u dodatnim reformama demokratskog i bezbednosnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.