NATO: Povećanje broja ruskih vojnika na Krimu podiže napetost u Ukrajini

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Povećanje broja ruskih vojnika na Krimu podiže napetost u Ukrajini

Bilo kakvo povećanje broja ruskih vojnika u regionu Krima, podići će napetost i ugroziti prekid vatre na istoku Ukrajine, rekla je predstavnica NATO Oana Lungesku.

Rusija je saopštila da bi mogla da pošalje još vojnika na svoju novopripojenu teritoriju Krim, navodeći prisustvo strane vojske u blizini ruske granice, preneo je Rojters.

"Videli smo izveštaje da Rusija namerava da poveća broj svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnika na Krimu. Takav potez samo može da poveća napetost i dalje ugrozi prekid vatre koji je trenutno na snazi, kao i bezbednost regiona koju su ruske akcije teško narušile" navela je Lungesku u mejl poruci, kao odgovor na pitanje za svoj komentar, što je od nje tražio Rojters.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su zaoštravanje situacije u Ukrajini i pojačano strano vojno prisustvo u blizini ruske granice, modifikovali aktivnost komande Južnog vojnog okruga a jedan od prioriteta za komandu je postalo raspoređivanje "kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu".

- Umnogome to je povezano sa širenjem teritorije Okruga posle stupanja Krima u sastav Rusije. Pored toga, veoma se zaoštrila situacija u Ukrajini i povećano je strano vojno prisustvo u neposrednoj blizini naše granice. Takvo stanje stvari unelo je određene korekcije u svakodnevne aktivnosti komande Okruga - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, vojno-politička situacija u jugozapadnom strateškom pravcu od početka godine znatno se izmenila, preneo je Itar-Tas.

Šojgu je rekao na sednici u Ministarstvu odbrane da će biti razmotreno kako se u Južnom vojnom okrugu sprovodi plan aktivnosti do 2020. godine, uz uzimanje u obzir onih koje se sprovode radi osiguranja bezbednosti Rusije na teritoriji Krimskog federalnog okruga.

Agencija Interfaks podseća da je u julu ove godine već bilo vesti o postepenom jačanju vojnog prisustva Rusije na Krimu, kada je planirano povećanje brojnosti obalskih i mornaričkih jedinica Crnomorske flote Rusije.

Krajem proleća izvedene su obimne vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga, nedaleko od rusko-ukrajinske granica, kada je Šojgu njihovo održavanje direktno povezao sa krizom na istoku Ukrajine, podseća ta ruska agencija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.