NATO: Podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine; Varheji: Dijalog ključan za stabilnost čitavog regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2020, 21:06

NATO: Podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine; Varheji: Dijalog ključan za stabilnost čitavog regiona

NATO i Kfor su u potpunosti fokusirane na implementaciji mandata UN da sprovedu bezbednost i omoguće bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 od 1999. godine.

To je za Kosovo onlajn rekao neimenovani zvaničnik NATO-a na pitanje da prokomentariše tvit v. d. kosovske predsednice Vjose Osmani.

Predsednica kosovske skupštine i v.d. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednika Vjosa Osmani zatražila je reakciju EU i NATO-a na poređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosova sa Nagorno- Karabahom koju je ocenila kao pretnju ratom.

"Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju ratom, koju je izneo Vučić“, objavila je Osmani na Tviteru.

Iz NATO naglašavaju da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.

"Mi takođe nastavljamo da podržavamo EU dijalog između Beograda i Prištine kao jedinu moguću političku soluciju za stabilnost na Kosovu, Zapadnog Balkana i šire“, navodi se u odgovoru iz NATO-a za Kosovo onlajn.

Varheji: Dijalog ključan za stabilnost čitavog regiona

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji ponovio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, kroz dijalog kome posreduje EU, ključna za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, a da obe strane moraju da ulože dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.

Varheji je u svom odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu koje se odnosilo na kršenje verskih sloboda i ”nesigurnu situaciju hrišćanskih zajednica na Kosovu”, poručio da EU pridaje veliku važnost vladavini zakona, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode.

”Mi pomno pratimo sve događaje u ovim oblastima. Komisija se u svom godišnjem kosovskom izveštaju obraća preporukama vlastima po ovim pitanjima”, kaže Varheji.

Na pitanje poslanika krajnje desne grupacije u EP Tijeri Marijanija da li će zbog ovakvog kršenja prava od strane Prištine, ali i zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova pet članice EU ”Komisija promeniti svoju podršku viznoj liberalizaciji za građane Kosova”, ali i ”eliminisati sve reference na Kosovo iz dijaloga sa Srbijom”, Varheji odgovara da je ”pitanje nezavisnosti Kosova u nadležnosti država članica”, a da Komisija ”stoji iza svoje procene iz jula 2018. godine da Kosovo ispunjava merila liberalizacije viznog režima”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 13.Nov.2020, 00:47

NATO i Kfor su u potpunosti fokusirane na implementaciji mandata UN da sprovedu bezbednost i omoguće bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 od 1999. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.