NATO PROVOCIRA RUSIJU: Blizu ruske granice proleću AMERIČKI BOMBARDERI sposobni da nose NUKLEARNO oružije

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 18:57

NATO PROVOCIRA RUSIJU: Blizu ruske granice proleću AMERIČKI BOMBARDERI sposobni da nose NUKLEARNO oružije

Vojska Rusije optužila je danas SAD i njihove saveznike iz NATO za sprovodjenje provokativnih vojnih vežbi u blizini ruske granice.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj rekao je da je Moskva poslala zvanično pismo NATO u kojem je predložila obostrano smanjenje vojnih aktivnosti tokom epidemije korona virusa, ali da alijansa nije odgovorila na tu ponudu.

On je kazao da je Rusija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uprkos odbijanju NATO da pristane na smanjenje vojnih aktivnosti, odlučila da ove godine ne izvodi velike vojne vežbe u blizini granica s članicama alijanse.

- SAD i njihovi saveznici nastavljaju da uništavaju bezbednosni sistem Evrope pod maskom navodne ruske agresije - naveo je Rudskoj.

On je izdvojio nedavne manevre NATO na Barencovom moru, optuživši alijansu da je simulirala napade na teritoriju Rusije i presretanje ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Kazao je da su to bile prve NATO vežbe tog tipa od kraja Hladnog rata. Naveo je i da je prošlog meseca u blizini granice Rusije povećan broj letova američkih bombardera sposobnih da nose nuklearno oružje.

Rudskoj je rekao da su američki bombarderi B-1B prošle nedelje prvi put leteli iznad Ukrajine, zbog čega su ruski lovci uzleteli, a protivvazdušna odbrana stavljena u stanje pripravnosti.

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Moskva uporno izražava zabrinutost zbog razmeštanja snaga NATO blizu ruske granice, što opisuje kao pretnju njenoj bezbednosti. S druge strane, SAD i druge članice NATO konstantno navode da ruski lovci izvode nebezbedne manevre dok prate njihove avione, što ruska vojska negira.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.