NATO: Na samitu u Vašingtonu Ukrajina će biti jedan od prioriteta

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 00:16

NATO: Na samitu u Vašingtonu Ukrajina će biti jedan od prioriteta

Ukrajina će biti jedan od prioriteta na sledećem samitu lidera NATO koji će se održati u Vašingtonu u julu 2024. godine.

Ovo je saopštio zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Joana tokom sastanka Vojnog komiteta bloka u sedištu NATO-a u Briselu.

"Na ovogodišnjem samitu u Vašingtonu ići ćemo dalje. Učinićemo sve što je potrebno za bezbednost naših ljudi, naših država i međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema zasnovanog na pravilima", rekao je Džoana.

Prema rečima zamenika generalnog sekretara Alijanse, na samitu će biti reči o jačanju kolektivne odbrane, posebno protivvazdušne i protivraketne odbrane a jedan od prioriteta biće podrška Ukrajini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Alijanse.

"Prvi sastanak Saveta NATO -Ukrajina u formatu šefova generalštabova je još jedan dokaz naše stalne podrške, jer se zajedno sa nama bore i Ukrajinci. Sarađivaćemo još tešnje sa našim partnerima širom sveta", rekao je on.

Predsednik Vojnog komiteta Rob Bauer je naglasio da Alijansa ulazi u novu eru kolektivne odbrane, jer se, kako je naveo, suočavamo sa najopasnijim svetom u poslednjih nekoliko decenija.

"Tektonske ploče moći se pomeraju. Kao rezultat toga suočavamo se sa najopasnijim svetom u poslednjih nekoliko decenija. NATO je ušao u novu eru kolektivne odbrane. Zajedno branimo mnogo više od fizičke bezbednosti naših milijardu ljudi i 31 (uskoro 32) nacije. Mi branimo slobodu i demokratiju”, poručio je Bauer.

On je ukazao na važnost novih odbrambenih planova koji će oblikovati savezničke oružane snage u decenijama koje dolaze, napominjući da se aktivno radi na maksimiziranju njihove izvodljivosti.

"Ovo su najsveobuhvatniji odbrambeni planovi koje je NATO imao od kraja Hladnog rata. Nikada pre NATO i nacionalni odbrambeni planovi nisu bili tako blisko povezani", dodao je.

Ukazujući na važnost ratne transformacije NATO-a, admiral Bauer je govorio o potrebi da se u novoj eri kolektivne odbrane fokusira na efektivnost umesto na efikasnost.

"Ukrajina će imati našu podršku za svaki dan koji dolazi. Jer nemojte pogrešiti: ishod ovog rata će odrediti sudbinu sveta", poručio je Bauer i dodao da su u sve opasnijem svetu bliska saradnja i povećana interoperabilnost najvažniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.