NATO NIKAD NIJE BIO JAČI, NEVEROVATNA VREDNOST ZA VOJNI SAVEZ Bajden okupio nordijske lidere u Finskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 15:40

"NATO NIKAD NIJE BIO JAČI, NEVEROVATNA VREDNOST ZA VOJNI SAVEZ" Bajden okupio nordijske lidere u Finskoj

Važan susret NATO članica

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa nordijskim liderima u finskoj predsedničkoj palati, tokom posete najnovijoj članici NATO.

Bajden je otputovao u Finsku, koja deli granicu sa Rusijom, direktno sa ovonedeljnog sastanka NATO u Viljnusu, da bi učestvovao na američko-nordijskom samitu sa liderima Finske, Švedske, Danske, Islanda i Norveške, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << preneo je Rojters.

On će održati zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom pre nego što se vrati u Vašington. Uoči bilateralnog sastanka sa Ninistom, Bajden je pozdravio Finsku kao "neverovatnu vrednost" za NATO vojni savez.

- Mislim da NATO nikada nije bio jači - rekao je on novinarima u palati. Bajden je istako da se zajedno zalažu za zajedničke demokratske vrednosti.

Ninisto je rekao da je članstvo Finske u NATO najavilo "novu eru u našoj bezbednosti" i aplaudirao Bajdenu zbog "stvaranja jedinstva" na samitu u Viljnusu, koji se fokusirao na stvaranje jedinstva u podršci Ukrajini. Bajden posetom Finskoj, završava ovonedeljnu turneju po Evropi.

- Vidimo potpunu promenu u evropskoj bezbednosnoj strukturi, kao rezultat poteza Rusije, a nordijske zemlje su se približile Zapadu, kao odgovor na agresivne i destabilizujuće akcije Rusije - rekao je neimenovani zvaničnik ranije danas za agenciju.

Očekuje se da će teme razgovora, između ostalih, biti klimatske promene i nove tehnologije.

Bajden je pre Finske bio u Viljnusu gde je održan dvodnevni samit NATO, a posetu Evropi je započeo odlaskom u London gde se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom III.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.