NATO: Donećemo vojnu strategiju zbog nuklearnih pretnji koje dolaze od Rusije

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Donećemo vojnu strategiju zbog nuklearnih pretnji koje dolaze od Rusije

NATO će doneti novu vojnu strategiju zbog „nuklearnih pretnji koje dolaze od Rusije", rekao je u intervjuu nemačkom „Welt am Sonntag“ generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Ove nedelje naši vojni eksperti su doneli odluku o implementaciji nove vojne strategije za Alijansu“, rekao je generalni sekretar NATO-a. Prema njegovim rečima, razlog za ovaj korak je "nuklearna pretnja", koja navodno dolazi na adrese zapadnih zemalja iz Rusije. Pored toga, savez se suočava sa novim izazovima na istoku i jugu, rekao je Stoltenberg. "treba da se i dalje u potpunosti pripremimo za odbranu i da osiguramo bezbednost. To delom zahteva nove vojne koncepte", dodao je on. Ranije su predstavnici Alijanse više puta optuživali Moskvu da pravi planove za upotrebu nuklearnog oružja. Na primer, u martu je komandant združenih snaga NATO-a u Evropi general Kertis Skaparoti saopštio da bi preventivni raketni napad omogućio Moskvi da postigne „brzu pobedu nad slabijim susedima“. U isto vreme nije naveo nikakve argumente kojima bi potkrepio svoje reči. U isto vreme SAD, koje su članice NATO-a, ne odbacuje ideju preventivnog napada. Kako je rekao komandant Generealštaba američke vojske, general Džozef Dunford tokom saslušanja u Senatu, takva politika otežava neprijatelju donošenje odluka o napadu na Sjedinjene Države. Ruske vlasti su više puta naglasile da nuklearno oružje smatraju samo sredstvom zaštite. Kao što je predsednik Vladimir Putin objasnio, ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivni napad - u teoriji, Moskva može koristiti nuklearno oružje samo kao odgovor. Prema rečima predsednika, takva odluka može se doneti ako sistemi za upozoravanje na raketni napad, ne samo da fiksiraju lansiranje raketa, već i utvrde tačnu prognozu putanje leta i vreme kada bojeve glave padaju na teritoriju Rusije. Ali agresor treba da zna da je odmazda neizbežna, dodao je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO donosi novu strategiju protiv ruske "nuklearne prijetnje"

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2019

NATO će donijeti novu vojnu strategiju zbog "nuklearnih prijetnji" koje dolaze od Rusije, rekao je u intervjuu njemačkom listu "Welt am Sonntag" generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Moskva: Nova strategija NATO-a očigledna laž

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2019

Nova vojna strategija NATO-a pokazuje da alijansa ne namerava da sarađuje s Moskvom, izjavio je za RIA Novosti Franc Klincevič, član Odbora za odbranu Saveta Federacije. NATO je odlučio da usvoji novu vojnu strategiju saveza, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar organizacije. On je ovu...

Nastavak na Vostok.rs...

Stoltenberg: NATO donosi novu vojnu strategiju zbog Rusije

Izvor: Večernje novosti, 26.Maj.2019, 03:08

NATO će doneti novu vojnu strategiju zbog "nuklearnih pretnji“ koje dolaze od Rusije NATO će doneti novu vojnu strategiju zbog "nuklearnih pretnji“ koje dolaze od Rusije, rekao je u intervjuu za nemački list „Velt am zontag“ generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.