NA DANAŠNJI DAN: NATO bombardovanje, Bitlsi, Otac na službenom putu, Majkl Džordan i još mnogo toga (20. MAJ)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2023, 08:29

NA DANAŠNJI DAN: NATO bombardovanje, Bitlsi, "Otac na službenom putu", Majkl Džordan i još mnogo toga (20. MAJ)

Dobro došli u "NA DANAŠNJI DAN", novu SD rubriku u kojoj ćemo svakog dana davati kratku retrospektivu najvažnijih istorijskih događaja koji su se desili, zamislite, na današnji dan.

Portugalski moreplovac Vasko da Gama stiže u Kalkutu i ovim zvanično postaje prvi čovek koji je pomorskim putem stigao od Evrope do Indije.

Plovidba je započeta 1497. godine sa četiri broda koji su krenuli iz Portugalije, plovili uz zapadnu Afričku obalu, a nakon Rta dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nade zaplovili Indijskim okeanom i tako stigli do svog odredišta.

Ovim je otvoren bezbedniji i brži - pomorski put od Evrope do Indije, koji je bio od izuzetnog značaja za trgovinu.

Da Gama se u rodni Portugal vratio 1499. godine, gde su ga svečano dočekali kao heroja.

Šekspir je napisao 154 soneta, oni su kontraverzno objavljeni u "kvatru" na današnji dan 1609. pod nazivom "Šekspirovi soneti: Dosad nikad odštampani".

Objavljivanje ove zbirke, koja se smatra jednom od najboljih zbirki soneta uz Petrarkin "Kanconijer", i dalje nosi sa sobom oblak misterije, a on se tiče njenog objavljivača - Tomasa Tropa.

Ne zna se, niti će se saznati, ali postoji sumnja da je Trop koristio falsifikat Šekspirovog potpisa kako bi dobio autorska prava za objavljivanje.

Teme koje prožimaju Šekspirove sonete jesu prolaznost vremena, moral, ljubav, lepota, neverstvo i ljubomora.

Soneti su raspoređeni u tri celine, gde je prva "Rađanje" gde se apostrofira "vrli mladić", srednja posvećena "Suparničkom pesniku" i poslednja celina od 28 soneta koji apostrofiraju "Crnu damu" kojoj je kasnije naša grupa Smak posvetila pesmu.

Levi Štraus i Džejkob Dejvis patentiraju prve pantalone od plavog džinsa sa bakarnim zakovicama.

Leviske kakve poznajemo i danas patentirane su na današnji dan pre tačno 150 godina.

Vanvremenski klasik živi i dan danas i još uvek je simbol kvaliteta, a za neke i ikona nekih boljih vremena u kojima su svi nosili legendarni "Petsto kec".

Na bazi samoopredeljenja naroda i demokratskim principima, predstavnici Srba, Hrvata i Slovenaca potpisuju stvaranje zajedničke, jedinstvene, slobodne i nezavisne države koja će biti ustavna, demokratska parlamentarna monarhija koja će na svom čelu imati dinastiju Karađorđevića

Avionom imena "Duh Sent Luisa" američki avijatičar Čarls Lindberg izvešće prvi uspešni samostalni let preko Atlantskog okeana i nakon 33 časa od poletanja sleteće u Pariz.

Ovaj događaj zauvek će važiti za jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji svetske avijacije. Lindberg će kasnije za svoju autobiografiju, koja je dobila ime po avionu, "Duh Sent Luisa" dobiti Pulicerovu nagradu.

Na isti datum 1932. godine, Amelija Erhart napušta Njufaundlend u svojoj misiji da postane prva žena koja će samostalno preleteti Atlantik.

Sjedinjene Američke Države su u periodu od 1946. do 1958. godine sprovele niz od 67 nuklearnih testova na Maršalskim ostrvima, od kojih se jedan odigrao baš na današnji dan.

23 od ovih 67 testiranja, uključujući i ovo, odigralo se na ostrvu Bikini. Mračna istorija ovog raja na zemlji koji je postao poksični nuklearni pakao prikazana je u mnogim dokumentarnim filmovima i emisijama, gde se govori o posledicama nuklearnog otpada na životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Stanovništvo ovog ostrva do današnjeg dana se nije oporavilo od ovih testova.

Bitlsi su tokom svoje desetogodišnje "vladavine" bili koliko popularni, toliko i kontraverzni.

Jedna u nizu kontraverzi vezana za ovu ekscentričnu četvorku bila je i ona vezana za pesmu "A Day in the Life" sa njihovog čuvenog albuma "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band".

Zbog spominjanja psihoaktivnih supstanci u tekstu pesme, BBC je odlučio da je zabrani. Ipak, to je izazvalo samo kontraefekat jer je pesma postala kultni klasik.

Svakako jedna od najpoznatijih rok-balada svih vremena i apsolutno najveći hit engleskog sastava The Police danas slavi svoj 40. rođendan.

Nežan ritam, Stingov anđeoski glas u kombinaciji sa mračnim i zastrašujućim tekstom o uhođenju partnera i dan danas jednako ledi krv u žilama i donosi pozitivne vibracije slušaocima ovim sklopom nesklopivih elemenata. Mnogi su ovu kombinaciju prepoznali kao suvu genijalnost, te je pesma osvojila prestižnu Gremi nagradu u kategoriji za Pesmu godine.

Jedan od bisera jugoslovenske kinematografije i Kusturičinog izvanrednog opusa poneo je najviše odlikovanje na Kanskom filmskom festivalu i time se velikim slovima upisao u bogatu istoriju evropskog filma.

- U ovom filmu nisam želeo da budem ni sudija ni tumač istorije. Hteo sam da prikažem dramu šestogodišnjeg dečaka čiji je otac bio žrtva istorijskog perioda u kome su ljudi iz jugoslovenske bezbednostne službe, koji su se sami odupirali staljinizmu, činili greške... - stoji kao Kusturičin citat na zvaničnoj stranici Kanskog filmskog festivala.

2016. godine, Jugoslovenska kinoteka ovaj film uvršta u svoju listu od 100 srpskih igranih filmova koji su proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja.

U fantastičnoj 1990/91 sezoni, Čikago Bulsi postali su šampioni NBA lige, a Majkl je imao jednu od najkvalitetnijih individualnih sezona u istoriji košarke.

Džordan je u proseku beležio 31.5 poena, 6.0 skokova, 5.5 asistencija i 2.7 ukradenih lopti po utakmici, što mu je omogućilo da praktično osvoji skoro sve što se moglo osvojiti.

U ovoj sezoni, Majkl je bio član idealne petorke NBA lige, član idealne defanzivne petorke NBA lige, učestvovao je u Ol-Star utakmici i kao kruna fantastične sezone, uz šampionski prsten, u Džordanove šake pao je i njegov drugi MVP trofej.

Danas obeležavamo i godišnjicu bombardovanja i razaranja KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, u kome je život izgubilo troje pacijenata, sedam gardista i jedan čuvar.

U ovom napadu, uništena je zgrada neurologije, a veliku štetu pretrpele su i zgrade dečije i ginekološko-akušerske klinike.

Imena poginulih u ovom događaju ne smemo zaboraviti i ovde stoje kao podsetnik gnusnog zločina nad nevinim srpskim stanovništvom:

Vojnici Gardijske brigade Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković. Slava im!
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.