Mural kao znak zahvalnosti pilotima-herojima

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mural kao znak zahvalnosti pilotima-herojima

Zahvaljujući trojici mladih umetnika, pred Užičanima su, na zidu, na mestu Pošte srušene u NATO agresiji, osvanuli likovi heroja-pilota koji su poginuli 1999. godine - Milenka Pavlovića, Živote Đurića i Zorana Radosavljevića. Tako je čuvenim užičkim muralima pridružen još jedan - da bi herojstvo ostalo zapamćeno.
Na mestu gde su bombe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raznele Poštu, na gradskom parkingu išaranih zidova, nedavno je osvanuo mural sa likovima heroja koji su sa Batajnice, u martu 1999. godine uzleteli da brane Srbiju.

Trojica mladih umetnika platila su parkiranje, radila dva dana i sve što su imali da kažu ostavili na oslikanom zidu.
Umetnost u javnom prostoru, u ovom slučaju, nije samo estetsko pitanje. To je poruka koja nalaže regeneraciju sistema vrednosti, suprotstavljanje duhu palanke, nepristajanje na zaborav i pasivnost."Užice postaje grad koji pokreće, pokreće i druge gradove da razmišljaju kao mi, a odziv na društvenim mrežama je bio fenomenalan. Cela Srbija je to videla u kratkom roku i to nas raduje",  kaže novinar Nikola Mitrović.
Užice je već odavno postalo grad murala - od onog kojim podseća na prvi spomen grada, 1329. godine, preko "Kita koji je progutao svet", i drugih radova užičkih znamenitih slikara, do novijeg - "Cara Lazara i parijarha Pavla" - dela , takođe jednog tek stasalog umetnika.
Likovi vojnih pilota - Pavlovića, Đurića i Radosavljevića, iznenadiće samo one koji ne shvataju da mladost ovoga grada tako artikuliše svoju potrebu da, važnijom od navijačkih strasti, oglasi borbu na poprištu za urbanitet grada, i prave, neprolazne vrednosti i uzore.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mural posvećen herojima - palim pilotima

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2015, 20:52

Mural posvećen vojnim pilotima koji su poginuli braneći Srbiju tokom NATO agresije 1999.godine nacrtan je u centru Užica...Na muralu su portreti pilota Milenka Pavlovića, Zorana Radosavljevića i Živote Đurića i natpis "Srce heroja zauvek živi - ne mogu da ga ubiju. 1999. Da se ne zaboravi"....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.