Možete da uđete u NATO samo ako...

Izvor: B92, 06.Sep.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Možete da uđete u NATO samo ako..."

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Makedonija može da se priključi NATO samo ako birači na referendumu podrže promenu imena zemlje.

"Ovo je šansa jednom u životu. Ne postoji mogućnost da se pridružite NATO-u bez sporazuma o imenu", rekao je Stoltenberg novinarima u Skoplju, prenosi AP.

Verovati u suprotno predstavlja "apsolutnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i potpunu iluziju", dodao je on.

Stoltenberg se sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kako bi izrazio podršku njegovoj kampanji za promenu imena Makedonija u Severna Makedonija na referendumu 30. septembra.

Zaev je pozivajući se na rezultate najnovijih anketa javnog mnjenja, rekao da je uveren u pobedu na referendumu.

Stoltenberg je takođe zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni "Ilinden", prenela je agencija MIA.

"Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti", rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da je 4.000 makedonskih vojnika učestvovalo do sada u različitim misijama NATO-a.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Severna Makedonija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.