Monotonija na berzama u regionu

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monotonija na berzama u regionu

Na tržištima kapitala u regionu prethodnu sedmicu obeležili slabi prometi i oporavak indeksa na Ljubljanskoj i Sarajevskoj berzi.

Ni poziv Hrvatskoj u NATO nije pomogao indeksu akcija Zagrebačke berze Crobex i on je na sedmičnom nivou pao bezmalo pet odsto. Taj indeks je od početka godine izgubio na vrednosti više od 29 odsto.

U protekloj nedelji trgovalo se akcijama 170 preduzeća a sve najlikvidnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su bile u padu 1,6-23,3 odsto. Najlikvidnija je bila akcija Hrvatskih telekomunikacija sa nedeljnim prometom od 33,2 miliona kuna (7,2 kune za evro) i padom cene od 1,55 odsto.

Među likvidnijim akcijama najviše je pojeftinila ona šećerane Viro, za 23,3 odsto, na 974 kune. Viro je, prema ocenama analitičara, platio cenu nešto slabijih poslovnih rezultata - lane je njegova neto dobit smanjena za deset odsto u poređenju sa 2006.

Na Sarajevskoj berzi u prošloj sedmici nastavila se monotonija izprethodnih sedmica i nije bilo većih promena vrednosti prometa i indeksa.

Gotovo trećinu ukupnog prometa donela je trgovina akcijama iz sastava indeksa SASX10. Najviše se trgovalo akcijama Fabrike Duhana Sarajevo, za 336.450 KM (1,95 KM za evro), i BH Telecoma, za 304.939 KM. Fabrika duhana imala je i najveći rast cene, od bezmalo šest odsto.

Ni na Banjalučkoj berzi u protekloj sedmici nije bilo većih pomeranja. Vrednost likvidnijih akcija, kao i indeksa, uglavnom se kretala u uskom rasponu, oko nivoa iz prethodne nedelje, što je dovelo do stabilizacije cena ali i nešto veće tražnje.

Ostvaren je ukupan nedeljni promet od 4,83 miliona KM, od čega gotovo 45 odsto, odnosno 2,16 miliona KM, u blok transakciji u kojoj su vlasnike promenile 443 akcije banjalučke Bobar banke.

Od ostalih akcija najtraženije su bile akcije Metala, kojima se trgovalo za 421.734 KM, a cena im je na nedeljnom nivou pala 20 odsto. U fokusu ulagača ponovo su bile i akcije Telekoma Srpske uz promet od 363.094 KM i pad cene za jedan procenat.

Na crnogorskom tržištu kapitala prometi su ostali niski, indeksi su bili u "crvenom" a investitori su bili vrlo oprezni, u iščekivanju jačih podsticaja koji bi ih vratili kupovinama.

Uvek likvidne akcije Elektroprivrede i Kombinata aluminijuma ostvarile su uobičajene promete od oko 200 hiljada evra a cene su im tokom prošle nedelje bile u padu.

Kombinat aluminijuma završio je sedmicu na 10,08 evra, za 14 odsto jevtinije nego što je počeo. Pad je u najvećoj meri posledica vesti iz Centralne evropske aluminijske kompanije (CEAK) da ozbiljno razmišljaju da zatvore KAP ukoliko nastavi da proizvodi gubitke.

Na Makedonskoj berzi, nakon rekordnog pada indeksa MBI10 od 8,4 odsto 3. aprila, kada Makedonija nije pozvana u NATO, došlo je do stabilizacije.

Nedeljni promet vredeo je 4,9 miliona evra, a najveći je ostvaren u trgovini akcijama Komercijalne banke, od 674.000 evra, i Makpetrola, od 615.000 evra.

Najveći pad na sedmičnom nivou ubeležila je Toplifikacija, od 9,2 odsto, a slede Makstil sa gotovo sedam i Alkaloid sa 5,3 odsto.

Osetniji rast imale su akcije Stopanske banke, 13,8 odsto, Cementarnice, 6,3 odsto, i Žito Luksa, pet procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.