Monasi strahuju od povlačenja Kfora

Izvor: Politika, Fonet, 19.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monasi strahuju od povlačenja Kfora

„Bićemo sigurnije ako se same budemo pazile”, kaže igumanija manastira Devič mati Anastasija

Komandant južnog krila NATO-a admiral Mark Ficdžerald je zabrinuo Srbe najavom da Kfor razmišlja da obezbeđivanje srpskih crkava i manastira na Kosmetu poveri Kosovskoj policiji i Euleksu. „Čula sam da će nas čuvati oni koji su nas 17. marta 2004. godine naočigled francuskih vojnika zamalo linčovali. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tražićemo da nas oni ne obezbeđuju, jer smo sigurnije same, bez njihove zaštite. Ta ista policija je u tesnoj vezi sa onim ekstremistima koji su nam svih ovih godina zlo nanosili”, kaže za „Politiku” mati Anastasija, igumanija manastira Devič.

NATO će nastaviti da i u budućnosti razmatra povlačenje Kfora sa ovih lokacija. Očekujemo da policija razvije kapacitete da preuzme obezbeđivanje objekata SPC”, rekao je Ficdžerald u četvrtak u Prištini i naveo da se radi o devet najznačajnijih objekata religijske i kulturne baštine SPC na Kosovu.

„To nas jako zabrinjava budući da Srbi i Albanci nemaju uspostavljenu komunikaciju i nepoverenje je jako veliko, bez obzira na to što se ovde radi o unifirmisanoj strukturi, koja bi trebalo da podrazumeva određenu dozu discipline. Srbi Albancima ne veruju”, kaže državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović i zaključuje da je prerano menjati Kfor bilo kime, jer to može da izazove samo veliko uznemirenje među Srbima.

Portparol Štaba KPS-a u Prištini Baki Keljani potvrđuje za „Politiku” da će vremenom preuzeti obezbeđivanje srpskih manastira i crkava. Iako ne zna kada će se to tačno dogoditi, on kaže da će takva mera uslediti „posle dogovora Kfora, MUP-a Kosova i KPS-a, a na osnovu zakona o policiji i u skladu sa planom Martija Ahtisarija”.

Igumanija manastira Devič (13. vek), u koji zbog čudotvornih moći i isceljenja dolaze i Albanci, priča da manastir danonoćno već 10 godina čuvaju Francuzi i paze na sestrinstvo. U martovskom pogromu 2004. godine ekstremisti su upali u manastirski kompleks, rušili i palili sve pred sobom, a francuski vojnici su helikopterom u poslednji čas uspeli da evakuišu sestrinstvo u manastir Sokolicu.

Jako je zabrinuta i mati Makarija, igumanija manastira Sokolica, koji se nalazi na severu Kosova, nekoliko kilometara od Zvečana, a graniči se sa imanjima albanskih komšija. „Ako su mislili da nas napuste, zašto su dolazili. Verovatno misle da su završili misiju. Moj manastir možda i mogu da obezbeđuju srpski policajci iz KPS-a, ali nikako ne i sestrinstvo manastira Devič, koje je u Drenici, u potpunom albanskom okruženju. One i danas trpe posledice martovskog pogroma, jer manastirski kompleks i ekonomija nisu sasvim obnovljeni, a Albanci svakodnevno seku šumu iz njihovog atara i provociraju ih naočigled Kfora”, dodaje mati Makarija.

B. Radomirović - B. Mitrinović

-------------------------------------------------------

Grci su zaboravili na nas

Mati Makarija je ogorčena u poslednje vreme ponašanjem grčkih vojnika, koji i pored odluke komandanta Severnog bataljona ne obilaze manastir tri puta nedeljno kako je dogovoreno. „Nedavno sam razgovarala sa pukovnikom, francuskim komandantom koji mi je obećao da će nas grčki vojnici bar tri puta nedeljno obilaziti. Razgovarala sam i sa belgijskim oficirom čiji je zadatak da kontaktira sa civilnim stanovništvom, koji je konstatovao da Kfor mora da nas obezbeđuje”, priča mati Makarija i dodaje da je juče ovaj problem iznela i vladici Atanasiju, koji je bio u njihovom manastiru.

-----------------------------------------------------

Deset godina uz stražu

Pripadnici NATO-a, tačnije švedskog kontingenta Kfora već deset godina čuvaju manastir Gračanicu, manastir Zočišće u opštini Orahovac čuvaju Austrijanci, pripadnici nemačkog kontingenta Kfora ponovo su zaduženi za bezbednost monaha u Svetim Arhangelima kod Prizrena, Italijani i Slovenci čuvaju monahinje u Gorioču i Budisavcima u opštini Istok, Francuzi su u manastiru Svetog Velikomučenika Joanikija Devičkog u Srbici, Pećku patrijaršiju i Dečane čuvaju Italijani, dok Sokolicu, manastir u opštini Zvečan, povremeno obilaze Grci.

[objavljeno: 20/02/2010]
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.