Misteriozni napad na NATO zemlju: Sumnjaju na Ruse

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 00:25

Misteriozni napad na NATO zemlju: Sumnjaju na Ruse

Poremećaji u signalima globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) prijavljeni u najnovijoj članici NATO-a, Finskoj, verovatno su došli iz Rusije.

Jedna teorija sugeriše da dolazi sa najzapadnije teritorije zemlje, piše Njuzvik.

Finska agencija za saobraćaj i komunikacije (Trafikom) je prošlog vikenda na istoku i jugoistoku nordijske zemlje otkrila smetnje u navigacionom sistemu koji koriste piloti, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vozači, iako je saopštila da ne predstavljaju opasnost za vazdušni saobraćaj.

U finskim medijima su se prenele više spekulacije nego dokazi o tome da je Moskva uzrok smetnjama koji su usledili nakon porasta tenzija između zemalja nakon što se Helsinki pridružio alijansi u aprilu.

Moskva je osudila pridruživanje Helsinkija bloku i njegovu bližu vojnu saradnju sa SAD, dok je Finska optužila Rusiju da izaziva migrantsku krizu slanjem izbeglica na svoje granice, što je Kremlj negirao.

Juka Savolainen, direktor mreže Hibrid Competence Center, koji ispituje hibridni rat, rekao je za finsku novinsku agenciju ILE da su poremećaji možda bili "namerno izazvani ili nusproizvodi" ruskih aktivnosti.

"Smatram da je vrlo verovatno da to dolazi iz sistema na ruskoj strani“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.