Miščevićeva: Vojni, a ne NATO samit

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščevićeva: Vojni, a ne NATO samit

Beograd -- Tanja Miščević, državna sekretarka Ministarstva odbrane, kaže da predstojeća vojna konferencija nije "NATO samit", jer će prisustvovati Rusija i druge zemlje.

Kao pokazatelj dobre saradnje i partnerstva u regionu, Miščevićeva navodi podatak da će konferenciji prisustvovati svi načelnici zemalja u regionu.

Prisustvovaće, između ostalih, načelnik Generalštaba Belorusije, kao i zamenik načelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalštaba Vojske Ruske Federacije, kaže ona za "Danas".

"Od 69 pozvanih država, 55 se odazvalo. Neće doći države severne Afrike, zbog nemira u tom području, kao i udaljene zemlje, kao što su Indija ili Argentina, s kojima nemamo pojačanu vojnu saradnju. Ukupno će biti 18 načelnika generalštabova i desetak zamenika načelnika, dok su ostalo izaslanici generalštabova", objašnjava Miščević.

Ona kaže da je reč o najvišem vojnom skupu u svetu ove godine, što jeste veliki izazov za srpske službe bezbednosti, ali i za protokol i čitavo Ministarstvo odbrane, koje je moralo da organizuje konferenciju u skladu sa standardima koji su postignuti na prethodne četiri.

Protest DSS-a

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta danas u 16 sati počinje skup u organizaciji DSS-a.

Razlog da posle dugo vremena DSS izađe na ulicu je Strategijska vojna konferencije zemalja NATO i partnerskih zemalja, koja počinje sutra u Beogradu i trajaće do 15 juna.

Opširnije u ovoj vesti.

Na pitanje kako komentariše navode opozicije da država pokušava da "sakrije" ovaj skup, Miščevićeva kaže da je od trenutka kada je planirana ova konferencija, ta informacija bila objavljena.

"Važno je biti precizan. Ovo nije NATO samit. Kada neko kaže NATO samit, to govori o njegovom velikom nepoznavanju stvari. NATO samit je najviši politički skup te organizacije, koji okuplja članice Severnoatlantskog saveza i organizuje se uvek u državi članici. Srbija ne može biti organizator NATO samita jer nije članica tog saveza", navodi Tanja Miščević.

"Srbija mora biti deo globalnog bezbednosnog sistema"

Ona dodaje da je tema skupa pokušaj da se nađu odgovori na globalne izazove u svetu.

"Ukoliko je neprijatelj globalno otopljenje, odgovor države ne može biti isti kao odgovor na bezbednosne izazove tokom Hladnog rata, kada je glavna pretnja bila mogućnost konvencionalnog rata. Najveći bezbednosni izazovi i pretnje u svetu sada su mogućnost unutrašnjih sukoba, ali i asimetrične pretnje, kao što su terorizam, krijumčarenje i organizovan kriminal", kaže ona za "Danas".

Miščevićeva navodi da Srbija mora da bude deo globalnog bezbednosnog sistema, stabilan partner, učesnik u mirovnim misijama EU i UN, ali i da bude i prisutna kada se raspravlja o svim tim bezbednosnim pitanjima.

"Nećemo na konferenciji biti pozvani u NATO"

NATO neće uputiti poziv Srbiji za učlanjenje u Alijansu na predstojećoj konferenciji o strategijskom partnerstvu niti će to Srbija zahtevati, kaže Tanja Miščević za "Blic".

"Neće biti potpisan niti jedan strateški dokument koji bi označio da Srbija napušta poziciju vojne neutralnosti", kaže ona.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vojni samit

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.