Mir, mir, mir...

Izvor: RTS, 12.Jul.2011, 03:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mir, mir, mir...

Mirovne inicijative pljušte sa svih strana. Francuska predlaže rešenje, Amerika podržava Rusiju, Italija traži kraj rata. Većina učesnika intervencije ne može da izdrži još 90 dana bombardovanja, tvrdi Amerika. Pobunjenici i dalje spremaju pohod na Tripoli.

2.50 - Pobunjenici strahuju da bi, dolaskom Ramazana, mogao opasti intenzitet borbi, pa će pokušati da rat okončaju pre tog praznika. Kraj rata pre Ramazana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << želi i Zapad. 

Libijski pobunjenici i dalje pokušavaju da ubede NATO da ih od konačne pobede nad Moamerom el Gadafijem deli samo malo ratne sreće, ali se čini da njihovi apeli padaju na gluve uši, jer je poslednja 24 časa rata pratila neobično užurbana diplomatska aktivnost.

Francuzi su, navodno, već duboko zagazili u pregovore sa Gadafijem, nudeći mu da ostane u Libiji, ali van političke scene, ali Pariz nije želeo da se upušta u komentarisanje tih navoda, insistirajući na formulaciji da "direktnih pregovora sa Gadafijem nema".

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama rekao je svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu da će Vašington podržati rusku inicijativu, ukoliko njen ishod bude odlazak Gadafija sa vlasti što, kako su ranije pisali ruski mediji, predstavlja praktično isti scenario kao i francuski, odnosno odlazak Gadafija sa vlasti uz bezbednosne garancije.

Ujedinjene nacije, koje su ponovo skrajnute iz komplikovane tajne diplomatije, smatraju da je političko rešenje libijske krize još uvek na dugom štapu, pa ni najnovija runda konsultacija u Savetu bezbednosti UN nije donela nikakve opipljive rezultate, ukoliko se izuzme konstatacija specijalnog izaslanika svetske organizacije za Libiju Abdela Ilaha Katiba da je "poginulo dovoljno Libijaca i da je svima jasno da treba pronaći političko rešenje".

Talas diplomatije zapljusnuo je libijsku političku scenu, pošto je postalo izvesno da od bučno najavljivanog juriša pobunjenika na Tripoli nema ništa, pošto su ustanici još jednom naleteli na čvrstu odbranu Gadafijevih snaga, primoravajući ih da se ponovo ukopaju i zauzmu odbrambene položaje.

Samo u Misurati, u protekla 24 časa, ubijeno je desetak, a ranjeno bar tri puta više ustanika, što je za Francusku predstavljalo jasan signal da će i najkomplikovaniji mir biti definisan mnogo pre nego što ustanici budu spremni da konflikt reše oružjem.

Jedan od preblema za pobunjenike predstavlja i činjenica da su u naletu na Zlitan ostali bez municije, slično kao i nekoliko članica NATO-a, koje imaju ozbiljne probleme da finansijski izdrže zahtevnu operaciju.

"Problem u Libiji trenutno, otvoreno govoreći, predstavlja činjenica da bi mnoge druge države za 90 dana mogle biti iscrpljene... I tako bi se od SAD tražilo da popune tu prazninu", rekao je američki ministar odbrane Leon Paneta, koji, ipak, nije želeo da kaže o kojim državama je reč.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obrisi mira u Libiji

Izvor: RTS, 12.Jul.2011

Francuska tvrdi da se naziru obrisi mirovnog plana, uključujući odlazak Gadafija sa vlasti. Tripoli bez komentara. NATO nastavlja akciju tokom Ramazana. Većina učesnika intervencije ne može da izdrži još 90 dana bombardovanja, tvrdi Amerika. Pobunjenici i dalje spremaju pohod na Tripoli. ..16.02...

Nastavak na RTS...

Zaglavljeni u libijskom pesku

Izvor: RTS, 12.Jul.2011

Pobunjenici i Gadafijeve snage zaglavljeni u pustinjskom pesku, dok Pariz objavljuje napredak u tajnom mirovnom procesu. Gadafi odlazi. Francuska ostaje u ratu. NATO nastavlja akciju tokom Ramazana. Pobunjenici i dalje spremaju pohod na Tripoli. ..16.40 - Libija će ostati bez vode ukoliko uskoro ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.