Ministarstvo odbrane za pokretanje istrage o bombardovanju RTS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane za pokretanje istrage o bombardovanju RTS-a

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane Srbije danas je ponovo demantovalo pisanje pojedinih medija da poseduje transkript razgovora posade NATO aviona sa bazom uoči bombardovanja Radio-televizije Srbije 1999. godine, saopšteno je iz tog ministarstva.

Kako je navedeno, zbog pisanja pojedinih medija o tome da Ministarstvo odbrane navodno poseduje taj transkript razgovora, ministarstvo poziva pravosudne organe da pozovu na razgovor penzionisanog potpukovnika Lakića Đorovića i sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << druge koje je potrebno radi utvrđivanja istine o tom događaju.

Đorović je penzionisani potpukovnik Pravne službe Vojske koji tvrdi da je video prepis presretnutog razgovora posade NATO aviona sa bazom uoči bombardovanja RTS-a 1999. kada je poginulo 16 ljudi.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da "će, kao i do sada, sva dokumenta u vezi sa navedenim slučajem dostaviti pravosudnim organima i celokupnoj javnosti i pružiti svu neophodnu pomoć tokom sudskog postupka".

"Još jednom podsećamo da su još u septembru 2007, sva sporna dokumenta u vezi sa dezinformacijama da Vojska Srbije poseduje transkript razgovora NATO pilota sa bazom, stavljena na uvid javnosti", navedeno je u saopštenju.

Navedeno je i da je 12. septembra 2007. godine odlukom ministra odbrane Dragana Šutanovca sa dokumenata u vezi sa tim slučajem skinuta oznaka tajnosti, kao i da su se ona mogla preuzeti sa sajta Ministarstva odbrane.

"Napominjemo i da su sve nadležne službe, nakon provera, dostavile informaciju da u arhivama nadležnih organa Generalštaba i Vojske Srbije, ne postoje transkripti razgovora pilota NATO sa bazom", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je podsetilo da su o tome bili obavešteni poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, nevladine organizacije i porodice poginulih radnika RTS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.