Miletić: Vojna neutralnost neupitna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miletić: Vojna neutralnost neupitna

BEOGRAD -

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izjavio je da se kao načelnik Generalštaba oseća privilegovanim što se Strategijska vojna konferencija za partnere početkom sledeće nedelje održava u Beogradu i da "niko, pa ni države NATO-a, ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost".

"Naprotiv, imaju razumevanje za našu poziciju", rekao je Miletić za "Politiku".

Miletić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kazao da je održavanje skupa u Beogradu veliko priznanje našoj zemlji, njenom sistemu odbrane, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Kao starešina iza koga je ratno iskustvo devedesetih, Miletić kaže da potpuno razume emocije kada se pominje zapadna vojna alijansa i da se ne sme zaboraviti šta se dogodilo 1999. godine, ali da Srbija treba da stvara prijatelje širom sveta i kroz dijalog sa partnerima štiti svoje interese.

Miletić je rekao da se "u javnosti ovaj skup predstavlja kao 'NATO konferencija', što nije tačno".

"Prvo, nisu sve članice NATO-a potvrdile učešće na konferenciji, a ovaj savez sve odluke donosi konsenzusom. Drugo, na konferenciji učestvuju i države iz programa Partnerstvo za mir u kojem je i Srbija, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, kao i Brazila, Australije, Indije, Japana, Novog Zelanda i Pakistana. Na visokom nivou biće predstavljena i Rusija, koja je u Partnerstvu za mir mnogo aktivnija od Srbije", kazao je Miletić.

On je naveo da su "pozvani načelnici generalštabova, odnosno njihovi zamenici ili izaslanici, što nedvosmisleno govori da je dominantna stručna, a ne politička dimenzija skupa".

"Teme konferencije su partnerstvo i transformacija. Cilj je produbljivanje saradnje i poverenja između država, razmena mišljenja, saznanja i iskustva o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima", kazao je Miletić.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.